Frits Bolkestein

VVD-coryfee en oud Shell-man Frits Bolkestein is de man die de onderbuik van Nederland heeft wakker gekust. Hij werd daarmee populair in de jaren 90. Waren het eerst aparte types als boer Koekoek en Hans Janmaat, met Bolkestein kreeg racistisch Nederland een type dat zich als intellectueel neerzette. Met zijn enigszins bekakte praat roerde hij dezelfde onderwerpen aan als Joop Glimmerveen en Janmaat, onderwerpen die tot dan toe taboe waren. Terzelfder tijd gaf hij dit gedachtegoed door aan zijn leerling Geert Wilders en was hij het voorbeeld voor Malik Azmani.
Niet echt groot in de belangstelling waren andere activiteiten van hem. Zijn lobbywerk bleef uit beeld, behalve zijn beste Els-briefje aan minister van Volksgezondheid Borst, waarin hij haar verzocht zich in te spannen voor de belangen van medicijnenfabrikant MSD. Hij was commissaris bij dat bedrijf.
Ook was hij de man van de open grenzen, tenminste wat werk betreft. Zo kwam er flinke concurrentie in ons land op de arbeidsmarkt door goedkope Polen en Roemenen, want van gelijke beloning wilde Bolkestein niet weten. Voor zijn vakantiestulpje in Frankrijk hoefde hij niet meer te rekenen op de lokale elektricien bij kortsluiting, want de Fransen rekenden hem die valse concurrentie hard aan.

Zijn inspelen op vreemdelingenhaat maakte de Nederlandse fan blind voor zijn verdere politieke agenda. En dat wist hij. Zo liet hij tegen zijn goede kennis Ian Buruma ontvallen dat “de Nederlanders Turken en Marokkanen haten en daarmee ben ik populair geworden”. Toen Pim Fortuyn de door hem geplaveide weg insloeg werd de vraag gesteld of hij zich bewust was van de gevaren die het spelen op de onderbuik in zich droeg, of hij wist wat hij ontketende. Daar antwoordde Fortuyn op: “bij mij zijn ze in veilige handen”. Van zulk besef heeft Bolkestein nooit blijk gegeven.

Extreem rechts bleef in ons land lang marginaal. Maar voor zich als heren van stand voor doende figuren hebben velen een zwak. De uiterst rechtse vleugels van de KVP(nu CDA) en VVD kenden het fenomeen al met de zeer populaire Jozef Luns(oud-NSB-er en bevriend met de Portugese dictator Salazar) en Hans Wiegel(de man achter Rita Verdonk), begin deze eeuw was het Pim Fortuyn. Zelfs extreem rechtse potenrammers vergaten hun homofobie en omarmden hem. Nu probeert Baudet het als een Pim Fortuyn met Theo Hiddema als een Jozef Luns. Maar het was Frits Bolkestein die deze weg heeft geopend, welbewust weten wij dankzij Ian Buruma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *