Geen kloof tussen politiek en bedrijfsleven

De politiek was vervreemd van de kiezer, iedereen zag het, maar Pim Fortuyn claimde het. De kloof was ontstaan door het neoliberale beleid dat door Van Agt/Wiegel in gang is gezet. Maar toen de PvdA ging collaboreren met die rechtse agenda kwam ter rechter zijde actie, alsof het de schuld van links zou zijn.
Rechts is sinds Fortuyn dominanter dan ooit, maar het heeft niet tot tevredenheid onder de bevolking geleid. Rechts weet de onvrede simpel af te wentelen op de zwaksten in de samenleving. Het zijn de Polen, de vluchtelingen, uiteraard de gutmenschen en de anti-zwartepietactivisten.

Wie het beleid van de regering bepaalt maakte Rutte onomwonden duidelijk: de top van het bedrijfsleven. De supertop, ofwel de bazen van Shell en Unilever, zijn de eersten die Rutte ontvangt bij aanvang van een nieuwe periode als premier. Daarna mag ook de subtop langskomen. Die subtop kwam afgelopen week in het torentje en vertelde Rutte hoe verder het land te besturen. Dat houdt dus in welke belastingmaatregelen veranderd moeten worden, welke subsidies er moeten komen en welke wetswijzigingen zij wensen. En nog wat, zij zijn het bashen beu. Hoe durft de burger de hardwerkende topmannen te bekritiseren? Doe er wat aan Mark!

En dat deed Mark meteen. De kloof tussen burger en politiek komt doordat het bedrijfsleven het beleid slecht communiceert met het publiek bedacht hij. De politiek als facilitaire dienst van het bedrijfsleven valt dus niets te verwijten, maar zijn bàzen moeten “meer tijd nemen om zaken uit te leggen”.
Bij Buitenhof legde Henk Nijboer(PvdA) duidelijk uit wat daar mis gaat. Maar Burgmans(Unilever/Jumbo) liet zien dat communiceren met de burger, zoals Rutte hem vroeg, niet werkt als je het verkeerde verhaal hebt. Het wordt tijd dat de burger stopt met het kiezen van lobbyclubs, maar dan moeten wel de afleidingsonderwerpen (vluchtelingen enz) van het toneel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *