Geen ruimte voor “artiesten”

Er is een artiest die niet meer mag bestaan. Niet de circusartiest of de toneelspeler, maar de zonderlinge types, soms ook paradijsvogels genoemd. Iedere stad en ieder dorp kent zijn wat onaangepaste types. Tegenwoordig worden zulke figuren weggezet als aso’s of op zijn gunstigst als verwarde personen terwijl zij vroeger heel mooi “artiest” werden genoemd. Daar spreekt tolerantie en mildheid uit.

De partij die prat gaat op haar liberale gedachtegoed en suggereert dat vrijheid haar zeer lief is, de VVD, is nu de partij die geen enkele ruimte wil bieden aan deze artiesten. Trouwens, ook de andere artiesten, de toneelspeler, de kunstschilder en de muzikant zijn bij die partij slecht af. Wie zal Halbe Zijlstra vergeten, ooit Staatssecretaris van Cultuur, fantast en artiestenhater. Een affiche van Ikea en een cd van Gordon was voor de gevallen minister kunst genoeg.
Zijn partijleider Dijkhoff is een ware kruistocht begonnen tegen de “artiesten”. Hij houdt hele tirades over hoe elk iets van het burgermanspad afwijkend figuur hard aan te pakken. Zelf uitgedost als een lotjesverkoper op de kermis zet hij uiteen hoe de burger volgens hem moet leven, precies tussen zijn benepen lijntjes anders volgt zijn harde aanpak. Alsof het niet zijn eigen partij is die zijn bewindspersonen en partijleiders stuk voor stuk ziet opstappen vanwege misdragingen. Miljoenenfraude, liegen, illegaal huisjesmelken, belangenverstrengeling, belastingfraude, oplichting, het komt er allemaal bijna wekelijks voor.
Maar de harde aanpak geldt alleen de paradijsvogels, de “artiesten”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>