Geld is al gratis, maar niet voor iedereen

“Pas op, geld lenen kost geld” is de verplichte leuze voor financiers. Maar dat is niet voor iedereen zo. Rabobank, ABNAmro en vele andere banken lenen niet alleen geld uit, zelf lenen zij ook. Bij de ECB(Europese Centrale Bank) heeft Mario Draghi niet alleen jaren voor 60 tot 80 miljard per maand aan waardeloze schuldpapieren opgekocht van landen en banken, hij leent banken ook geld. Miljarden. En wat bijzonder dat de bank die bij hem aanklopt over het geleende geld geen rente hoeft te betalen, maar zelfs 0,4% toe krijgt. Wie wil er niet zo lenen.

Mensen die in financiële nood verkeren kunnen vaak alleen terecht bij zakenlui als de nieuwe eigenaar van de Hema, Marcel Boekhoorn. Diens Maltezer Novum Bank leent hen 1000 euro voor een maand tegen 250 euro rente. Een omgekeerde Robin Hood. Gerrit Zalm maakte mooie sier met de jaarverslagen van de ABNAmro, de bank was weer winstgevend. Eerst met miljarden gered, vervolgens van Draghi geld geleend en daarover met niets doen al geld verdienen. Zo kan iedereen succesvol zijn.

De waarschuwing “geld lenen kost geld” is voor de burger, net als belasting betalen. Rutger Bregman en Thomas Piketty hebben gelijk, en het kan niet hard genoeg herhaald worden, de rijken moeten ook belasting betalen. Rechtse politici wil niets weten van een basisinkomen, zij gruwen van Rutger Bregmans boek “Gratis geld voor iedereen”, maar zij gruwen slechts van dat “iedereen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *