Gelijke kansen?

Discriminatie op grond van huidskleur of sekse, het is echt niet verdwenen. #Metoo bracht in beeld hoe normaal het is dat mannen in machtige posities alles kunnen doen zonder dat iemand het in zijn hoofd haalt om er wat tegen te ondernemen. Dat zou ten koste van hun werk en carrière gaan, en van een uitkering leven, mocht dat kunnen, is blijkbaar geen aanlokkelijk perspectief.

De machtige posities in de westerse wereld worden bezet door voornamelijk witte mannen. Vrouwen aan de top zie je maar beperkt. In ons land zijn vrouwen sowieso slecht vertegenwoordigd in het arbeidsproces, een achterstand die vooral is opgelopen dankzij de neutraliteit die onze regeringen ooit nastreefden. Wij trokken niet ten strijde in WO 1 en 2 waardoor vrouwen het mannentekort op de arbeidsmarkt moesten opvullen en de politionele acties in Indonesië konden met het staande leger worden uitgevoerd.
Voor mensen met een kleurtje zijn de deuren naar de mooiere arbeidsplaatsen nog meer gesloten dan voor vrouwen. Voor hen is zelfs het krijgen van een stageplek al een strijd.

Toch zie je soms vrouwen of mensen met een kleurtje op een prominente plek. Om dan de conclusie te trekken dat de glazen plafonds of de muren geslecht zijn is het veel te vroeg, er is een heel andere reden voor die gevallen. Zo kon Obama president van de VS worden omdat zijn voorganger Bush er een enorme puinhoop van had gemaakt. Wie wilde zijn reputatie aan die misère wagen? Alleen Hillary Clinton(!). In het bedrijfsleven zie je datzelfde verschijnsel. Heeft een ceo de boel op de rand van het faillissement gebracht, dan wil de Raad van Commissarissen geen witte man uit hun netwerk naar voren schuiven, want de kans op reputatieschade is in zo’n situatie te groot. Dan willen zij wel eens een vrouw benoemen, dat leidt af van de problemen en geeft zelfs wat glans vanwege vermoedde vooruitstrevendheid. Ondanks het gejammer van de Thierry  Baudets en Robert Jensens gesteund door Marjan Zwagermansen en Esther van Fenema’s is het nog altijd de witte man die de macht heeft, van gelijke kansen is geen sprake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *