Genezen? Nee, pilafhankelijk houden

Voor onderzoek naar ziekten is veel geld nodig. Dat geld komt van de overheid en de farmaceutische industrie. Die laatste doet dat alleen als het onderzoek een lucratief medicijn zal opleveren. Het is dus niet de bedoeling dat de door de staat opgeleide medicus een behandeling vindt die de patiënt geneest. De staat financiert onderzoek beperkt, dus is de medicus afhankelijk van de bijdrage van de farmaceutische industrie en zal daardoor geen behandeling die leidt tot genezing vinden. Het stoppen van een ziekte door medicatie en het daarna moeten slikken van middelen om het opnieuw uitbreken van die ziekte te voorkomen kan nog wel.

De “markt” wordt overspoeld met middelen die preventief moeten worden geslikt. Niet echt fijn, want elke pil heeft zijn bijwerkingen. Om te voorkomen dat je misschien een kwaal krijgt moet je pillen slikken die de kans op die kwaal verkleinen maar die je vrij zeker opzadelen met andere klachten. Zo heeft bijna iedere gebruiker van cholesterolpillen last van zijn spieren, sommigen belanden zelfs in de rolstoel. Maar hoera, de kans op hartfalen is wel met 10% gedaald.

De ontwikkeling van behandelingen zou op geen enkele manier door de farmaceutische industrie mogen worden beïnvloed. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat er behandelingen worden gevonden die gericht zijn op genezing. Die behandelingen zouden op open source-wijze aan iedere arts in de wereld moeten worden aangeboden. En er moet een eind komen aan de patenthandel. Laat de EU daar werk van maken. De kiezer moet de partijen die dienstbaar zijn aan Big Farma uiteraard niet zijn stem gunnen. Veel te kiezen valt er dan niet meer, dan resteert een stem op links.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *