Gevaarlijk

Horden types met een klein ego en een hoop geldingsdrang staan in de file op weg naar de top van de wereld, de Mount Everest. Een levensgevaarlijke onderneming die zij alleen kunnen ondernemen omdat de lokale bevolking zo arm is dat zij zich wel wil verhuren als gids en sjouwer. Voor de zwaar beladen lokale gids is de klim nog gevaarlijker dan voor hun rijke klanten.
Elke keer als er een witte rijke westerling in het ravijn kukelt is dat in onze media wereldnieuws, zo nu en dan worden zowaar de daarbij omgekomen gidsen genoemd.

Heel wat dichterbij huis, aan onze Europese zuidgrens verdrinken jaarlijks zeker 3500 mensen die van de EU niet per KLM of met een officiële veerdienst hiernaartoe mogen reizen. Hun tocht is nog duurder en levensgevaarlijker dan de klim van de Mount Everest. Heel enkel wordt melding gemaakt van een omgeslagen bootje en dat daar dan 60 mensen bij zijn verdronken, maar doorgaans halen die doden het nieuws niet.

Dit weekend kwam een Eritreër in het nieuws. Die had de tocht door de Sahara overleefd en heeft het zelfs voor elkaar gekregen om daarna nog de Middellandse Zee over te steken. Maar Italië, Frankrijk, België en ook ons land waren die levensgevaarlijke reis niet waard, Engeland is zijn doel. Niet dat Engeland zo vriendelijk is voor vluchtelingen, maar het is nog altijd minder erg dan hier. Hij vond een overtocht met vrijwel zeker dodelijke afloop toch het proberen waard. In een vernuftig van ons afval in elkaar geflanst vlot,  waagde hij de oversteek van 350 km. De Nederlandse kustwacht onderschepte hem echter op de scheepvaartsnelweg. Zij redden zo zijn leven stelden zij, maar hoe dat eruit ziet in de praktijk als klant van het IND in Ter Apel? Hij zal nog steeds Engeland prefereren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *