Geweld tegen of door de politie

Of je deze week de krant open sloeg of de televisie aanzette, er was geen ontkomen aan, de Nederlandse politie heeft zwaar te lijden onder geweld. Zonder enig weerwoord mochten vertegenwoordigers van de hermandad huilie huilie doen over het geweld dat hen wordt aangedaan door burgers. Het had alles van een perfect georganiseerd marketingoffensief om het slechte imago van ons blauw op straat op te poetsen. Ook Matthijs van Nieuwkerk liet zijn politiegasten een klein half uur kritiekloos aan het woord zodat je dacht naar WNL te kijken.

De afgelopen tijd is er aandacht geweest voor het etnisch profileren door de politie. Ook discriminatie van en door eigen politiemensen kwam aan de orde, waarbij bleek dat de leiding daar niet of nauwelijks op ingreep. En de vele “incidenten” bij aanhoudingen waarbij mensen overleden kwam in het nieuws. Nu is de zomer voorbij en werd het eerste het beste incident van geweld tégen de politie aangegrepen om het in de vakantie ontstane beeld te kantelen, niet het geweld dóór de politie maar het geweld tégen de politie werd afgelopen week breed op de agenda gezet. Met uiteraard direct stoere taal van minister Grapperhaus over het aanschaffen van een omstreden stroomstootwapen.

Het incident betrof een bruiloftsgast die een agent een klap verkocht. Een bruidstoet was aangehouden omdat zij toeterend door de stad reed. Eén bruiloftganger, type vaak etnisch geprofileerd, kon zijn woede over een dreigende bekeuring van een paar honderd euro niet bedwingen en gaf dus een klap. In alle verhalen die de politie deed werd geen enkel inzicht gegeven over het hoe en waarom van die klap.

Het is als het “nieuws” over de Amsterdamse drugswereld. Yogasnuivers zijn schuldig aan de maffiapraktijken wordt populistisch geroepen. Maar iedereen kan weten dat het juist de PVV-bolwerken Urk en Volendam zijn waar de jeugd Gordon(huiszanger van de VVD) weet te verslaan in het snuiven van coke. De vissers lijken een lijndienst met Colombia te hebben. In de bible belt zijn ze wat zuiniger, daar staan ze stijf van de ghb en speed. Maar nee, het zijn natuurlijk van die GroenLinksers met hun yoga die alle ellende in de wereld veroorzaken. En zo is het niet de politie die geweld pleegt maar zijn het burgers die de politie met geweld bestoken. En heel de media gaat braaf mee in dat valse verhaal.
Geweld is helaas een onderdeel van onze maatschappij en dat beteugel je niet met harder optreden. Het zal wel afnemen als je stopt met etnisch profileren, of een waarschuwing geeft in plaats van een peperdure boete of een nekklem. Als je er weer bent vóór de burger en niet tégen.