Geweldig gedaan Samsom en Azmani

Diederik Samsom(PvdA) ging met de eer strijken na de Turkije-deal, Azmani(VVD) met de eer dat hij de opvang in de regio op de kaart had gezet. Het was voortaan gedaan met beelden van verdronken vluchtelingen. En dat klopt bijna, we krijgen niet veel beelden meer te zien van aangespoelde kinderen. Maar is de ellende dan voorbij?

Nee, natuurlijk. Mensen migreren nu eenmaal, vrij massaal bij (burger-)oorlogen en hongersnood, maar sowieso migreren mensen naar streken waar de leefomstandigheden beter zijn. Dat zijn migranten uit doorgaans de middenklasse. De hele familie heeft dollars gelapt voor de dure en gevaarlijke reis naar Europa. Als het lukt dan zal de vluchteling zijn familie maandelijks via Western Union van de daar zeer waardevolle euro’s voorzien. Een groot deel van de Afrikaanse economie draait op de naar huis overgeboekte euro’s. Die migratie is er altijd geweest en zal zeker met de klimaatverandering niet veranderen. Vroeger kwamen de Vroom en Dreesmannen uit het toen arme Duitsland hun heil hier zoeken, of de Baudets om de dienstplicht in België te ontlopen en de Wildersen en Ruttes die het onafhankelijke Indonesia ontvluchtten.

Hoe is de Turkije-deal in de praktijk uitgepakt? Voor de deal kwam van elke 267 vluchtelingen er één om. Na die deal is dat één op de 57 geworden. Niet gek, want de tocht is een stuk moeilijker en dus gevaarlijker geworden. Alleen komen nu veel meer vluchtelingen om op weg naar en niet op de Middellandse Zee. Kun je tevreden zijn dat er meer mensen sterven in de Sahara door honger en dorst of door uitbuiting en mishandeling door Libische slavendrijvers dan er eerst verdronken in de Middellandse Zee? Goede Turkije-deal en geweldige opvang in de regio noemen ze dat in Den Haag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *