Geweldsexplosie heeft een oorzaak

Helemaal uit het niets gaan volkomen gestoorde malloten tekeer tegen politie en hulpverleners, dat gaan we keihard aanpakken zeggen Grapperhaus(CDA)en veel VVD- en CDA-burgemeesters. Maar geweld komt nooit zomaar uit het niets. Daar is een voedingsbodem voor nodig, en zo’n bodem hebben juist VVD en CDA gelegd. Met vriendelijke steun van wisselend CU, D66 en PvdA. En onder extra druk van extreemrechtse partijen, van Forum tot PVV.

Een verslechterende economische positie, woningnood en werkloosheid, is zo’n voedingsbodem. De gevolgen van die verslechterde persoonlijke situatie maken de onvrede fors groter. Maatschappelijke uitsluiting, oplopende spanning in de thuissituatie en een onbereikbare overheid creëren flink wat frustratie en woede. Voeg daar een giftige politieke hitserij aan toe van PVV en Forumpartijen en het door VVD en CDA al gevaarlijk opgekookte soepje wordt een bron van geweld. Want wie in Den Haag is nog van onbesproken gedrag, wordt nog gezien als een respectvol bewindspersoon, een liegende premier van een opgestapt Kabinet met een scheepslading wrakhout van gevallen en afgetreden ministers. Daar heeft de gefrustreerde en boze burger geen greintje respect meer voor en dus vliegt diens woede moeiteloos over het internet of, zoals dit weekend, over straat.

Het is niet anders dan in Afghanistan. De Amerikanen en hun coalitiegenoten hebben het land verlaten. De Taliban zitten nu in het zadel, maar de geldstromen uit het westen zijn opgedroogd. Het land is in economische ellende vervallen. De vluchtweg naar Europa is afgesloten, werkloosheid en geen sociale voorzieningen is de praktijk. De frustratie en woede zijn dus groot. In dit gat is ISK, gedoken, een IS-variant. Die biedt flink geld en geeft de ruimte voor het uiten van de onvrede met het plegen van aanslagen. De jonge Afghaan sluit zich aan, al was het maar om voor de uitgeloofde 5000 dollar beloning zijn leven te geven met een zelfmoordaanslag en daarmee zijn familie van de honger te redden. Maar dat argument hebben de geweldplegers hier niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *