Glasgow

We hadden klimaatakkoord van Parijs, we hebben nu Glasgow en we krijgen straks Caïro, het ene na het andere mooie woordenakkoord waarin geen harde afspraak is te vinden. Blablabla noemt Greta Thunberg het akkoord terecht. Diederik Samsom was wel positief, maar dat was hij ook over het door hem met Rutte op één avond gesloten regeerakkoord. Een vernietiging van de sociale voorzieningen en zorg was het gevolg, met het klimaat gaat het na dit Glasgowakkoord zeker zo slecht. Samsom had het veel betekend meteen al over Egypte, waar de volgende klimaatbijeenkomst zal zijn, alsof deze Glasgowbijeenkomst niet heeft plaatsgevonden.

Met tussen de 188 en 400 ingevlogen privéjets beloofde deze klimaatconferentie al niet veel goede bedoelingen, laat staan serieuze intenties. Elk in mooie woorden verpakt voornemen is er voorzien van ontsnappingsroutes, in Egypte kunnen ze straks tevreden constateren dat de economieën lekker ouderwets fossiel zijn doorgejakkerd en kunnen ze de gemaakte afspraken opgepoetst recyclen. Zolang de politiek in handen is van Shell, Esso en de rest van het geld rovend grootkapitaal zal er niets of veel te weinig tegen klimaatopwarming worden gedaan. En dus zijn we per klimaatbijeenkomst weer dichterbij het point of no return, in feite is dat punt nu al bereikt.

In het klein zie je hoe en door wie wij bestuurd worden. In de gemeente Heemstede-Bloemendaal bijvoorbeeld, buur van Tata Steel, is de pr-man van Tata Steel kandidaat op de lijst van de VVD. In het groot is dat niet anders, onze premier is van Unilever overgestapt naar Den Haag. Dat Shell, Unilever, Google en FaceBook en andere machtige multinationals geen cent belasting betalen is niet voor niets zo. En zolang die bedrijven meer winst denken te halen uit fossiele productieprocessen, zolang zullen zij niet veranderen. De agenda bepalen zij. En met een bijna stopgezette gaswinning in Groningen vertrekt Shell naar Engeland. Wellicht om te ontsnappen aan claims over de door hun veroorzaakte aardbevingsschade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *