Goede doelen

Stap voor stap, Rutte 1 voor Rutte 2 wordt ons land veramerikaniseerd. Letterlijk door de uitverkoop van ons bezit, na bedrijven als V&D en Organon zijn het dankzij Stef Blok nu onze (sociale) huurwoningen. Deze week verdwenen nog 1400 Amsterdamse huurwoningen in Amerikaanse handen. Figuurlijk door belastingverlagingen, voor bedrijven en rijken uiteraard, en door het afbreken van arbeidsrechten. Mooi voor de ondernemers, slecht voor de werknemers. Maar feitelijk ook slecht voor de ondernemers, tenminste als die hechten aan de lange termijn. En dat doen beursgenoteerde bedrijven dus bijna per definitie niet. Alles voor het snelle cashen van de aandeelhouders, wat daarnaast heel lucratief is voor de ceo’s en de financiële boys van Wall Street en de Amsterdamse Zuidas.
Stuitend is het argument van Rutte en Buma dat het allemaal in het landsbelang is en goed voor de werkgelegenheid zou zijn. In de praktijk zie je dat overgenomen bedrijven worden leeggeroofd en de banen net zo hard als het geld verdwijnen. En de paar Nederlanders die cashen bij de verkoop vertrekken meteen naar Florida om de miljoenen daar te verbrassen op een golfresort van Donald Trump.

De rijke Nederlanders die per Kabinet hun belastingafdracht zien slinken storten zich graag op goede doelen. Dat geeft hen wat aanzien en is bovendien nog aftrekbaar van de laatste belastingcentjes ook. Natuurlijk draagt dat goede doel hun eigen naam, want die moet glanzend in de markt gezet worden. En dan willen zij ook nog dat iedereen geld op hun goede doel gaat storten. De armoe in eigen land zeggen zij ermee te gaan bestrijden, armoede die door hun eigen politieke partijen is gecreëerd. Het lijkt een perfect businessmodel.
In Amerika zijn goede doelen razend populair, want de rijken betalen daar zo goed als geen belasting meer en weten van gekkigheid niet wat met al dat geld te doen. Geld dat zij plunderen met hun Ubers en big farma. De Quote 500 hier imiteert hen graag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *