Grapperhaus in en uit de bocht

Mooi dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de positie van slachtoffers van seksueel geweld ietsje sterker maakt. Als een meisje met een groep oudere jongens meegaat die haar vervolgens seksueel misbruiken dan gaan die jongens onder de huidige wetgeving vrijuit wanneer zij zich niet duidelijk heeft verzet of kenbaar heeft gemaakt dat zij niet wilde. Dat zij verlamd van angst en huilend de groepsverkrachting heeft doorstaan is niet voldoende bewijs voor verkrachting. Onder de nieuwe wet kan de rechter die jongemannen wel veroordelen, want daarin is vastgelegd dat het meisje toestemming had moeten geven. Het klinkt vrij logisch, maar dat vinden velen het helaas niet. Zo piepten indertijd ook vaders toen het misbruik van kinderen hoger op de agenda kwam te staan: “straks kan ik niet meer met mijn dochter onder de douche”. Onder de douche met je dochter, als daar geen foute bedoelingen bij zitten, waarom zou je dan bang moeten zijn? Als je dochter je daarna vals bij de politie zou aangeven moet er wel iets heel erg mis zijn in de familierelatie. In zo’n gestoorde relatie ga je sowieso niet met je dochter onder de douche.

Voor Thierry Baudet worden het met de nieuwe wet lastige tijden. Over dit soort zaken schreef hij, maar het waren slechts wat vrije gedachten zal hij zeggen, dat je bij vrouwen die laten merken dat zij geen seks willen wat moet aandringen: “nog wat drank erin en zij willen graag overmand worden”.
Grapperhaus versterkt de rechtspositie van slachtoffers van seksueel geweld, maar vliegt gelijkertijd ook uit de bocht. Hij vond het nodig om te benadrukken dat het “in onze  cultuur” normaal is dat vrouwen toestemming moeten geven voor seks. In welke cultuur dan niet? Bedoelde hij de cultuur van Baudet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *