Grieks drama

Griekenland heeft de oude macht weer in het zadel gehesen. De partij met de naam Nieuwe Democratie is herkozen om de oude democratie te herstellen, een democratie van corruptie en plundering van de staatskas die het land in een diepe financiële crisis stortten. Het IMF en de EU legden het land draconische bezuinigingen op.
De huidige premier Tsipras liet zijn linkse agenda links liggen om te voldoen aan de eisen van Europa en het IMF. De uitverkoop van het Griekse tafelzilver, waaronder de haven van Piraeus aan China, en de ontslagen bij de overheid, kortingen op de ambtenarensalarissen hebben hem niet bepaald populair gemaakt, de Grieken kozen als reactie degenen die hen in deze crisis hebben gestort. De opkomst was laag, 56%, velen zagen blijkbaar geen alternatief. Maar ook het seizoen speelde parten. Wie kon werkend in de toeristensector vrij nemen om in zijn geboorteplaats te gaan stemmen?
Nu de economie zich naar de zin van de EU heeft herstelt komen de daders van alle ellende dus weer aan de macht. De aandelenmarkten reageerden uitbundig. Onder de oude garde die nu aan de macht komt gaat hun feestje opnieuw van start.

Wat gaat het IMF straks doen en de EU, als de belastingen omlaag gaan, alleen voor welgestelden uiteraard, en de corruptie een ouderwetse grote vlucht gaat nemen? Zetten de EU en het IMF het rechtse Nieuwe Democratie dan net zo onder druk als zij deden met het linkse Syriza, of laten zij het plunderen van de staatskas toe en grijpen zij pas in als er weer een linkse regering aan de macht is gekomen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *