Henriquez versus Kroon

Bijna zonder media-aandacht is afgelopen week een Afghaans gezin met vier kinderen uitgezet. De rechter gaf het IND gelijk, Afghanistan is veilig voor hen, want het gezin behoort niet tot één van de strijdende partijen. Dat het gezin bij terugkomst in een heel andere positie zal komen snapt de rechter niet. Immers, zij staan nu te boek als landverraders die kozen voor het westen en zo zijn zij alsnog partij in het conflict geworden. Maar wat kun je verwachten van een land dat vluchtelingen zó graag ziet verdrinken op de Middellandse Zee dat het hulp aan drenkelingen strafbaar wil stellen.

In datzelfde Afghanistan was een Hollandse militair, Marco Kroon, actief. Voor zijn aanwezigheid daar kreeg hij de hoogste militaire onderscheiding. Wat voor heldhaftigs hij gedaan had werd nooit helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk werd was dat de man een coke snuivende eigenaar van een twijfelachtig kroegje was. En zelf diste hij het ene na het andere sterke verhaal op. Zo zou hij tien seconden van het veilige terrein zijn geweest om stiekem wat taliban te vermoorden.
Nu heeft hij de politie aangeklaagd omdat die zijn pink hebben beschadigd. Terwijl in Den Haag Mitch Henriquez na het maken van een grap(hij riep “ik heb ook een wapen” wijzend op zijn kruis) met een nekklem werd vermoord, werd Kroon tijdens carnaval keurig aangehouden. Kroon was aan het wildplassen en werd heel boos toen de agenten hem aanhielden. “Weten jullie wel wie ik ben” riep hij en gaf een kopstoot, stak zijn middelvinger op en zwaaide met zijn piemel in het rond. ‘s Lands hoogst onderscheiden militair was stomdronken en bezeerde zijn kleine pinkje bij het in de boeien slaan. De zo arbeidsongeschikte geraakte held daagt de hermandad daarom voor het gerecht. Mocht de militaire rechtbank de politie nu wel aanpakken, dan is het contrast met de zaak Henriquez schrijnend compleet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *