Herman Brood en god

Herman Brood was niet alleen een begenadigd muzikant en origineel kunstenaar, hij bezat ook veel levenswijsheid. Hij kon in een paar woorden krachtige statements maken, en hij beschikte over een flinke dosis humor. Zijn verlegenheid had hem belet om bekend te worden, maar dat wist hij uit de weg te ruimen door behoorlijk excessief drugsgebruik. De prijs was een (te) kort leven.

Hij zou vorige week 75 zijn geworden en zijn weduwe had die gelegenheid benut om in een oplage van 500 exemplaren een boekwerk uit te brengen met daarin nog wat gevonden tekeningen, schilderijen en teksten. Op tv vertelde Aaf Brandt Corstius dat zij Herman eens had zien tekenen op een Amsterdams terras. Hij verliet het terras zonder de tekeningen mee te nemen. Zij had niet gedurfd er eentje te pakken, want wellicht zou hij nog terugkeren. De weduwe zei dat ze gerust die tekeningen had mogen pakken, want Herman liet ze expres achter zodat mensen ze gratis konden meenemen. Vervolgens kwam het boekwerk ter sprake en werd de prijs genoemd, 2500 euro. De weduwe leek niet te beseffen hoe groot het contrast was met het net vertelde verhaal over haar overleden echtgenoot.

Er werden ook nog wat teksten aangehaald van Herman. Een mooie was het kort maar krachtige: “ik heb geen god nodig, want ik heb zelf een geweten”. Die zou Tineke Huizinga(CU) ingelijst boven haar bed moeten hangen. Zij bevestigde ooit Hermans gelijk met de woorden: “zonder god zou ik een hoer zijn geworden”. Herman kon het overigens goed vinden met hoeren.