“Herr Professor” Koopmans

Ruud Koopmans, lesboer aan de Pruisische universiteit van Berlijn, mocht in Buitenhof de discussie verzieken over de terugkeer van Syriëgangers. Even ervoor had het boekenprogramma van de VPRO Bette Dam te gast. Zij heeft een boek geschreven over Talibanleider mullah Omar. Zij deed jaren onderzoek in Afghanistan, maar heeft ook Wikileaks erop nageslagen.
Het beeld dat ons is voorgeschoteld over Afghanistan en de Taliban klopt niet. Dat hadden we kunnen weten, want de hele “war on terror” van George Bush was gebouwd op nepnieuws of, zoals dat vroeger heette, leugens. Bette toont aan dat de Taliban helemaal geen dikke maatjes met Osama bin Laden waren. Dat de Taliban eigenlijk wel Amerika-gezind waren is een te verwachten conclusie, want zij zijn jarenlang getraind en militair/financieel gesteund door de Amerikanen bij hun strijd tegen de Russen. Het was voor hen dan ook een verrassing dat Bush niets van door hun voorgestelde vredesonderhandelingen wilde weten en het land vervolgens kapot bombardeerde. Dat de strijd van de coalitie, waar ook ons land aan meedeed een contraproductieve was, waarbij de coalitie gebruikt werd door de verschillende stammen in hun onderlinge strijd, kwam in de westerse media niet door. Voor de coalitie waren het allemaal Taliban. Maar veel aanslagen tegen de coalitie werden ook door “onze” bondgenoot en president Karzai uitgevoerd. De Amerikanen en wij hadden geen idee van hoe het daar in elkaar stak.

En dan zit zo’n Ruud Koopmans te roepen dat wij te soft zijn. Hij wil de Syriëgangers hier niet terug, want hier berechten met hooguit 10 jaar cel vindt hij belachelijk. Ja meneer Koopmans, uw huidige heimat Duitsland had zeker ook 100 jaar gestraft moeten worden, want dat land deed zeker niet onder voor het door u als “meest verschrikkelijke staat aller tijden” benoemde Kalifaat van IS. Waarschijnlijk vindt Koopmans dat de herstelbetalingen die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog werden opgelegd(en mede leiden tot WOII) ook te soft waren. Was het Deutsche Reich indertijd bestraft volgens de normen van Koopmans, dan was hij nu zijn Nederlandse paspoort kwijt vanwege het in dienst treden bij de vijand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *