Het begon in Chili

Toen de socialist Allende tot president was gekozen stonden de Amerikanen meteen klaar om de “orde” te herstellen in hun achtertuin. Het was ook een uitgelezen kans om af te rekenen met de economie van Keynes. Chili moest de proeftuin worden van het economische model van Ayn Rand-aanhanger Milton Friedman.
Met steun van de Amerikaanse president Ronald Reagan en diens CIA pleegde de Chileense generaal Augusto Pinochet een coupe. Het kostte Allende en ruim 3000 landgenoten het leven. Ondernemers kregen de vrije hand en overheidsbedrijven werden geprivatiseerd. Uitgaven voor gezondheidszorg en sociaal beleid werden met tientallen procenten verlaagd, zelfs de pensioenen werden geprivatiseerd.
Reagan zag tevreden toe hoe dat wildwest-kapitalisme de rijken superrijk maakte, het model werkte. En de bevolking kwam niet in opstand. Die was bang genoeg door het harde optreden van hun dictator en achtte zich kansloos vanwege de Amerikaanse steun. Reagan voerde het model in de VS stap voor stap in. Zijn Engelse collega Thatcher was al net zo gecharmeerd van dat neoliberalisme, zij raakte zelfs sterk bevriend met Pinochet. Haar Hollandse vriend Lubbers ging even hard mee in het opzetten van een neoliberale staat. In de hele wereld kreeg het systeem voet aan de grond. De vrienden van het eerste uur, Pinochet, Reagan en Thatcher, zijn inmiddels alledrie aan Alzheimer overleden. En het is China dat het systeem het best heeft ingevoerd, namelijk compleet met dictatuur en al. Geen gedoe met democratische spelletjes.
Sybrand Buma en Mark Rutte zitten ook op die lijn, wat de uitslag van het raadgevend referendum ook zal zijn, zij zullen niet naar die raad luisteren en de uitslag naast zich neerleggen. Het economische en politieke model van Buma, Rutte, Pechtold, Wilders en Baudet is niet nieuw, het begon op 11/9 1973 in Chili.
Niet gezien, kijk dan op Uitzendinggemist naar Over de rug van de Andes van de VPRO, de aflevering van afgelopen zondag, en zie hoe de erfenis van Pinochet vandaag de dag nog van grote invloed is. Het is economisch het best presterende land van Zuid-Amerika, maar het zelfmoordcijfer is er “toren”hoog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>