Het blijft feest voor de banken

Dik tien jaar geleden was er door de banken zoveel geld uitgeleend, waarvan zij wisten dat het nooit terugbetaald kon worden, dat zij op omvallen stonden. Maar werd hard geroepen, zij zijn too big to fail, ofwel als zij failliet gaan stort de hele economie in. Dus werden de banken “gered” met een astronomisch miljardenbedrag. En al zo mooi, de banken konden zonder problemen massaal mensen ontslaan. Het werk laten de banken de klant tegenwoordig zelf doen, dat heet internetbankieren. En dankzij de negatieve rente mag de klant voor zijn spaargeld gaan betalen, of, wat de bedoeling is, de bank laten beleggen. De risico’s zijn dus voortaan voor de klant.
De economie kreeg door die reddingsacties ook een flinke knauw, waarop regeringen juist allerlei leuke dingen voor die financiële slimmeriken gingen doen. Belastingen werden verlaagd om de economie te stimuleren en de Europese Centrale Bank ging “helpen” door waardeloze leningen op te kopen. Zo raakten banken hun nooit te innen leningen kwijt.

Door de lage rente zou de economie moeten opleven, maar daar maken de banken nog geen werk van. Het geld komt wel op andere manieren binnen.
Het grote geld zit in het vastgoed en dat loopt als een zonnetje dankzij de negatieve rente. Er worden bijvoorbeeld in oude bedrijfspanden, die vroeger gekraakt werden, studentenhokken gezet die tegen de maximale huurprijs voor huursubsidie in de markt worden gezet. Daar verdwijnt het belastinggeld in de zakken van de vastgoedboys. Kraken was leuker en voordeliger. Ook alle miljarden uit de drugswereld worden voor een flink deel via het vastgoed wit gewassen.
En dan zijn er nog de pensioenpotten die lonken. De regering gaat staatsleningen uitschrijven tegen negatieve rente. Dat lijkt leuk, maar de pensioenfondsen zijn verplicht om een deel van die staatsleningen aan te schaffen(kost hen met de lage rente jaarlijks nu al minstens 7 miljard). De pensioenfondsen keren dan maandelijks geld uit aan de staatskas in plaats van aan de pensionado’s. En daar gaat de regering natuurlijk weer leuke dingen voor de ondernemers van doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *