Het is feest voor big money

Bij de bankencrisis schoot de overheid de financiële wereld met miljarden te hulp, de Europese Centrale Bank kocht voor 60 tot 80 miljard euro elke maand jarenlang waardeloze schuldpapieren(tot 2019 2.600 miljard) en doet dat nu weer vanwege corona(750 miljard). Er is daardoor zoveel geld in onze economieën gekomen dat het bezit ervan geld kost.

De coronacrisis blijkt slechts een gezondheidscrisis met economisch weinig negatieve effecten. Onder de kleine middenstand, winkels en kleine café’s, is wel een slachting gaande, maar de rest van het bedrijfsleven heeft eerder flink geprofiteerd dan geleden. Onder flexwerkers en onder zzp-ers zijn ook klappen gevallen, degenen die het laagste inkomen hebben zijn altijd de pineut en dat is nu niet anders. Degenen met de hoogste inkomens hebben ook nu weer het meest geprofiteerd. En het smijten met miljarden gaat gewoon door. De paar miljard die Rutte aan zijn oude baas Unilever cadeau wilde doen middels afschaffing van de dividendbelasting en dat niet doorging, die miljarden gaan alsnog naar de bedrijven, als lastenverlichting op de loonkosten. Het geld klotst bij veel (grote) bedrijven tegen de plinten op, maar Rutte gooit er nog wat meer bij. Vorig jaar zijn er in ons land behalve Sywert van Lienden nog 200.000 miljonairs bijgekomen en die mogen zich nog rijker gaan rekenen dankzij het geld strooien van onze minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Het is te smerig voor woorden dat er op een bonus voor het zorgpersoneel wordt beknibbeld en tegelijkertijd zo wordt gestrooid. Ook een verhoging van het loon van verpleegkundigen kan niet op steun van Hoekstra en Rutte rekenen, terwijl intussen een cliniclown al meer verdient. Maar oud-legertopman Middendorp mag voor 1,1 miljard wat commerciële teststraten inrichten die hooguit voor een maand of twee gebruikt zullen worden om mensen die naar een houseparty willen te testen. En Hugo de Jonge heeft zelfs 5,5 miljard weggesmeten zonder daar een bonnetje van te hebben. Den Haag en bonnetjes. Bezuinigingen zullen er zeker weer komen, maar daar gaat de burger met het laagste inkomen natuurlijk weer voor opdraaien, de mensen zonder baan en de mensen met onmisbare beroepen. De vrinden van Rutte en Hoekstra en de vastgoedboys van Baudet en Eerdmans worden nooit gepakt. Het is altijd feest voor big money.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *