Het kan niet lichter

Wie wil er nog in een VVD-Kabinet onder Rutte zitten was de vraag. Nu weten wij wie. CDA-minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is naar verwachting vertrokken, hij spande VVD-er Ivo Opstelten naar de kroon als slechtste minister van Justitie ooit. De CDA-er kwam van de Amsterdamse Zuidas en daar lijden ze allemaal aan zelfoverschatting. Nu levert de VVD weer de minister van Justitie en Veiligheid en daarmee komt er voor het eerst een SP-er in een Kabinet. Dilan Yesilgöz is namelijk ooit bij de SP begonnen, maar heeft de blijkbaar voor haar logische overstap naar de VVD gemaakt. Dat geeft niet bepaald een solide indruk en dat heeft zij met haar optredens alleen maar bevestigd. Ambitie heeft zij wel en daar schop je het bagageloos ver mee bij de VVD.

Hoekstra speelde hoog spel met zijn gemarginaliseerde CDA. Eerst werd hij slinks baas van de partij en werkte hij Omtzigt eruit en vervolgens blokkeerde hij de vorming van een Kabinet met PvdA en GL. Kaag heeft de post minister van Financiën binnengesleept en wordt ook vice-premier. Ministers van Financiën zijn altijd de populairste, alleen Hoekstra wist die bonus niet te verzilveren. Het is slim van Kaag om zelf op die post te gaan zitten. Bovendien is zij op dat ministerie maximaal machtig ten opzichte van de andere ministers. Hoekstra vindt dit Kabinet nog veel te “links” en zal daarom niet rouwig zijn om minder prominent in beeld te zijn.

Rutte IV heeft een record aantal vrouwen. Van de VVD-ministers is maar liefst 2/3 vrouw. Dat lijkt een mooie ontwikkeling, maar de reden is helaas minder fraai. Als er geen man meer te vinden is, behalve superlichtgewichten als Dennis Wiersma, dan mogen vrouwen de klus klaren. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zag je ook zoiets. Op het moment dat er vacatures waren in akelige oorlogsgebieden gaven de mannen niet thuis en mochten ineens vrouwen die complexe ambassadeursposten bekleden. Maar in Rutte IV komen wij ook al geen sterke vrouwen tegen. Capabele mensen zijn niet te vinden bij de VVD. Wie wil zijn goede naam geven aan een partij waarvan de vorige voorzitter gelijk CDA-er Sywert van Lienden een oplichter bleek. Wie wil plaatsnemen in een Kabinet onder een premier die naar eer en geweten zegt te liegen. De namen van degenen die dat desondanks willen zijn nu bekend en lichter kan je ze niet vinden. Dat is slecht voor het beleid en slecht voor de democratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *