Het OM verzaakt

Sinds de VVD de scepter zwaait bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid is dat hele ministerie een puinhoop en dus ook bij het OM(Openbaar Ministerie).
Als de politie zich niet houdt aan de geweldsinstructies, zoals die zijn vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens(EVRM), dan verschilt ons land niet van een politiestaat. Het OM hoort daar streng op toe te zien. Dat leidt soms tot verontwaardiging, zoals nu vanwege het instellen van een onderzoek naar het optreden van de politie na de aanhouding van de moordenaar van Anne Faber. Dat deze uiterst perverse figuur zijn schouder blesseerde door al te hardhandig ingrijpen zal niemand erg vinden, maar de agenten overschreden daarmee wel de grenzen van de rechtsstaat. Bovendien levert marteling geen betrouwbare informatie op, als het al wat oplevert. Een beschaafde benadering geeft meer kans op een meewerkende verdachte.

Het OM lijkt niet van optreden in dergelijke kwesties te houden. Vervolgen van agenten die over de schreef zijn gegaan doet zij pas na sommering door een gerechtshof. Zo kwam het OM in de zaak Mitch Henriquez pas na meer dan een jaar in actie. Met duidelijke tegenzin. Zij liet het bij de vervolging van 2 van de 5 agenten die bij de dood van Henriquez betrokken waren. De eis was zeer mild, een half jaar voorwaardelijk voor een moord door een langdurige nekklem in combinatie met rake klappen en het spuiten en insmeren van pepperspray in het gezicht. In hoger beroep was de eis uitgebreid met een beroepsverbod van 2 jaar, maar kwam de nekklemlegger er wederom met een half jaar voorwaardelijk vanaf, de ander werd zelfs vrijgesproken.

Het OM kijkt niet toe op het naleven van de regels van de rechtsstaat, zij wenst misstanden bij de politie niet te vervolgen en doet dat pas na sommering. En dan nog met grote tegenzin waardoor de rechtszaken meer een farce dan serieus lijken, zoals in een politiestaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *