Het zijn juist geen monsters

Je mag geen vergelijking maken met het nazitijdperk als je hedendaagse gevaarlijke tendensen wilt duiden, dan word je meteen van Godwinnen beschuldigd. Godwin zelf denkt daar trouwens heel wat genuanceerder over. Hij stelt dat typen zoals Wilders en Baudet misschien geen voorbode zijn van een nieuw Reich, maar zij kunnen daar wel een embryonale vorm van zijn.
Hitler was een monster is het beeld, maar toen hij in Duitsland politiek actief werd zagen velen een man met het hart op de goede plaats, “goed volk” zou Klaas Dijkhoff zeggen. In de media lag Hitler weliswaar niet bloot boreaal te wezen, maar deed wel heel lief tegen kinderen en honden. Met keurig geknipt kapsel en getrimde snor zagen velen in hem de ideale schoonzoon. Van vrouwen moest hij echter niet veel weten, maar zijn populariteit was zo groot dat heel veel jongetjes uit die tijd de naam Adolf kregen.

Wie waren de monsters in de jaren 30 en 40, de nazi’s? Nee, het waren de joden en zigeuners en uiteraard de vreselijke gutmenschen, ofwel alles wat naar links rook. De Joodse burgers werden afgeschilderd als ondermijnende, stelende, verkrachtende griezels, zo ongeveer als nu vluchtelingen en landgenoten met Turkse of Marokkaanse wortels. Het is de embryonale stap naar de holocaust, ontmenselijken van een bevolkingsgroep. Met datzelfde draaiboek in de hand pleegden 30 jaar geleden de Hutu-machthebbers in Rwanda de genocide op de Tutsi’s.
De hardwerkende Duitsers en hun heimat kregen van Hitler te horen dat zij werden bedreigd door joodse griezels. Wilders zei “dat lossen wij op”, Hitler zei het niet alleen, maar deed het ook. Baudet belooft eveneens “een einde te maken” aan dat probleem.
Echt eng wordt het als uit partijen die wat gematigd leken dergelijke geluiden opklinken. Dan heeft dat gedachtegoed ineens een ruime meerderheid.

De monsters van toen waren niet alleen hard werkende Henken en Ingrids, ook wetenschappers, rechters en artsen. Het is net als met verkrachters. Je wordt bang gepraat voor enge griezels in de bosjes, maar je moet bang wezen voor die aardige oom of de buurman die keurig les geeft aan een middelbare school. Daar mag vanavond best twee minuten bij stilgestaan worden. En morgen ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *