Het zijn net ondernemers

In de discussie over het legaliseren van xtc mocht een advocaat zijn zegje doen. Je kunt de drugshandel proberen uit te roeien, maar zelfs als dat zou lukken, dan zoeken die criminelen gewoon een andere lucratieve handel zoals cybercriminaliteit veronderstelde hij. En daar voegde hij nog een ijzersterke opmerking aan toe: het zijn net ondernemers.

De handelaar in drugs is net als een doorsnee ondernemer bezig om met zo weinig mogelijk inspanning zoveel mogelijk winst te genereren, maar dan op illegale wijze. Hij betaalt namelijk geen belasting, maar is wel flink geld kwijt aan beveiliging, verzorgd door de bekende motorclubs. Dat is nodig want er gaat veel geld om in zijn handel, in de pillenindustrie alleen al zo’n 16 miljard per jaar. Daar is Unilever met een jaaromzet van 1,5 miljard in de hele Benelux een kleintje bij.
Shell en Unilever zijn legale ondernemingen, maar doen hun best om ook geen belasting te betalen en dat lukt hen aardig. Afgelopen week kwam Shell in het nieuws omdat het bedrijf helemaal niets aan belasting betaalt aan onze schatkist. De oliegigant krijgt het Groninger gas ook al gratis, er moet alleen een beetje gedeeld worden met Exxon en de staat. Maar de risico’s, de kosten van schade door winning zijn alleen voor onze overheid. En hoeveel miljoenen er aan subsidie naar het bedrijf gaan is diffuus, net zo goed verspreid en verborgen als de kosten van ons koningshuis. Wij weten wel dat het in politieke partijen wemelt van oud-medewerkers van multinationals.

Dat die multinationals zo belangrijk zijn voor de werkgelegenheid is twijfelachtig, personeel zien zij slechts als een onkostenpost. Onveilige werksituaties met lekkende chemische opslagtanks(Groningen) zijn “incidenten” die zij het liefst onder de pet houden. Zij hebben graag mensen aan het werk met behoud van uitkering, want dan kosten zij niets. In de drugshandel wordt eveneens van mensen met een uitkering gebruik gemaakt. Voor een paar centen mogen die ook met chemicaliën in de weer om zo te proberen wat schulden af te lossen. Beide typen ondernemer worden geholpen door dezelfde financiële wereld. De één om geld wit te wassen, de ander om belasting te ontduiken. Drugshandelaren of de Polmannen en Van Beurdens, er is inderdaad weinig verschil te bespeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *