Hier scheiden onze wegen weer

Vorig jaar heette een vrouw met een uitkering de Nederlanders die het beter getroffen hebben welkom in haar wereld, want voor haar is het altijd lock down, een wereld zonder terras, zonder vakantie, zonder sportschool, zonder museum of theater enzovoort.
Nu de ene na de andere versoepeling wordt ingevoerd en de telefoons rood gloeiend staan bij de reisorganisaties scheiden de wegen weer tussen de armste kant van Nederland en de rest.

Het lijkt er niet op dat de Nederlanders die het geld hebben om zich lekker op vakantiereizen te verkneukelen er stil bij staan dat honderdduizenden landgenoten niet één jaar, maar altijd in lock down moeten leven. Laat staan dat zij stil staan bij vluchtelingen in een Grieks kamp, of een vluchtelingenkamp in Soedan, in Thailand enzovoort. Of dat zij stil staan bij de kinderen die in Azië in chemische baden het katoen voor onze kleding bewerken. Of de kinderen in Afrika die zich eveneens letterlijk de kanker werken om goud te winnen.

Even wist iedereen wie er een essentieel beroep had, even dacht men dat corona meer empathie in de wereld zou brengen, maar het afscheid is alweer daar. Dag mensen in financiële armoe, degenen die het kunnen betalen verlaten nu stap voor stap de lock down, degenen die er al jaren inzaten blijven er in achter. En het ergste is nog niet eens dat terras dat nooit bezocht kan worden, maar het gebrek aan respect, en de terreur van de overheid. Mensen die afhankelijk zijn van uitkering of toeslagen hebben in de overheid een achterdochtige wrede vijand. Lachend gaat onze premier door het leven terwijl hij hen door zijn ambtenaren laat opjagen en vals beschuldigen, opgezadeld met de omgekeerde bewijslast en beroofd van juridische bijstand. Zij leven altijd in lock down en ook nog onder zware stress met alle (gezondheids-)gevolgen van dien. Lachebekje gaat als het hem lukt gewoon nog 10 jaar door met de jacht op hen, want intussen vindt hij niet zichzelf, maar Pieter Omtzigt en dus ook de slachtoffers van de toeslagenaffaire het probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *