Hoezo demissionair

Het Kabinet Rutte is demissionair en voert alleen lopende zaken uit, dat is tenminste de bedoeling en ook Rutte zegt dat regelmatig. Als hij bijvoorbeeld aangesproken wordt op het niet handelen bij toch wel urgente kwesties. Of als reden waarom hij geen handtekening heeft gezet onder een klimaatvriendelijk verdrag, want dat is nieuw beleid zegt hij dan vilein grijnzend. Maar het Kabinet voert wel degelijk nieuw beleid in, stilletjes, maar gelukkig niet altijd onopgemerkt.

Grapperhaus (CDA), de minister van Justitie en Veiligheid, probeerde zo stilletjes wetten door de Kamer te loodsen. De minister die bij beelden van overduidelijk buitensporig politiegeweld rustig zegt dat we daar nog niet over kunnen oordelen omdat het maar enkele beelden zijn. Bij een andere gelegenheid riep hij opgewonden dat het terroristen waren die de politie hadden beledigd en dat die keihard aangepakt moesten worden. Consistent is hij niet. Hij tetterde een dik jaar geleden op tv over hard optreden bij het overtreden van coronaregels om vervolgens zelf die regels te schenden.

De wetten die deze demissionaire minister door wil voeren zijn geen misselijke wetten, maar wetten die ver, of beter veel te ver in ons leven ingrijpen. Alsof we al niet onder Balkenende onze privacy onder het mom van terrorismebestrijding flink te grabbel hebben gegooid gaat hij nog verder. Zijn nieuwe wetsvoorstel geeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) nog veel meer controle over ons. De overheid die zijn burgers als een Big Brother doorlopend altijd en overal in de gaten houdt wordt zo werkelijkheid. De kwalijke inhoud van zijn wetsvoorstel werd toch opgemerkt en dat leidde tot enige ophef, ook bij Aleid Wolfsen, de privacywaakhond. Onder die druk heeft de Amsterdamse Zuidas-advocaat de scherpste kantjes er een beetje afgehaald. Maar het blijft alweer een stap naar een wereld erger dan George Orwells 1984.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *