Hoezo formeren, Rutte gaat gewoon door

De formatie van een nieuw Kabinet is ook onder Hamer op niets uitgelopen. Rutte 3 regeert demissionair gewoon door, inclusief de schandalen die we van de Kabinetten Rutte gewend waren. Er is niets veranderd en als het aan Rutte ligt gaat er ook niets veranderen. En als het aan Hoekstra ligt al helemaal niet, die wil koste wat het kost GL en PvdA buiten de deur houden, geef hem maar Baudet, Eerdmans of Wilders.

Het oude idee van Jacques Wallage uit 1994 wordt nu van stal gehaald. Rutte mag als baas van de grootste partij een regeringsbeleid uitdokteren en dan kunnen andere partijen als zij zich daarin kunnen vinden bij aansluiten. Dat gaat voor hoofdbrekens zorgen, tenminste bij Rutte, want een eigen beleid opschrijven is een hele kluif voor ‘s lands beste verkoper. Bedenken is een heel ander vak. Wie zal hem het beleid voorzeggen. Zal het luxe busje weer eens bij het torentje langsrijden, het busje met de topmannen van Unilever, Shell, Philips en nog zo wat. Maar Kaag vertrouwt Rutte niet en mag hem van Hamer helpen. Als zij het handig speelt dan zet zij punten in het “document op hoofdlijnen” waar de CU zich niet in kan vinden en extreemrechts zeker niet. Wellicht ook Hoekstra niet en dan heeft die zijn hand overspeeld en kan zijn vrouw hem overspannen verklaren en naar huis sturen. Of wat afleiding zoeken bij zijn Europese partijgenoten Duda en Orbán, horen hoe goed die het doen in Hongarije en Polen. In Hongarije is net een antihomo-wet aangenomen, in Polen is 2 jaar cel voor het maken van een regenboogaffiche opgelegd, tja daarbij vergeleken zijn PvdA en GL pas echt enge partijen.

Rutte 3 is gevallen vanwege het toeslagenschandaal. Niet prominent in de berichtgeving daarover is het etnisch profileren dat aan dat schandaal ten grondslag lag. En dat etnisch profileren gebeurt overal. Niet alleen bij het solliciteren en het zoeken naar woonruimte speelt dat een verderfelijke rol, ook bij overheidsdiensten als politie en bij andere afdelingen van de belastingdienst. Na de parlementaire enquête werd hard geroepen dat het anders moest, ook Rutte riep dat schijnheilig mee. De kiezer beloonde hem echter met stemmenwinst en hij is dus doodleuk opgegaan voor Rutte 4 alsof er niets is gebeurd. Hij gaat gewoon op oude voet door.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *