Hoezo gecompenseerd?

De btw op eerste levensbehoeften gaat met 3% omhoog en de energierekening wordt extra belast. Dat de laagst betaalden het hardst worden geraakt is vanzelfsprekend, want verhoging van dergelijke belastingen houdt geen rekening met de hoogte of laagte van het inkomen. Voor mensen met een minimuminkomen is die 3% daarom een forse hap uit hun toch al beperkte budget. Voor hen die het financieel beter hebben getroffen is het een verwaarloosbaar bedragje. En net zoals de lage inkomensgroep is gegroeid, is ook de hogere inkomensgroep gegroeid. Sinds de crisis van 2008 zijn er 150.000 mensen met een inkomen van meer dan een ton bijgekomen. Hoezo crisis? Voor wie?

Er groeien nu meer dan 300.000 kinderen in armoede op. Was het dan niet zinvoller geweest dat Rutte 2 de 5,5 miljard belastingverlichting aan die inkomensklasse had besteed in plaats van de volgens ook D66 zo zwaar door de crisis getroffen (hogere) middenklasse. En de sociale vangnetten van Vogelaar zijn gelijkertijd verdwenen, zo heeft de laagst betaalde klasse de rekening dubbel en dwars gekregen. De enkeling uit die klasse die het niettemin voor elkaar heeft gekregen om aan een universiteit te kunnen studeren wordt dankzij het leenstelsel ontmoedigd, voor je het weet zit hij met een onaflosbare restschuld. Studeren is weer afhankelijk geworden van de hoogte van het inkomen van je ouders.

Maar als je Rutte en zijn ploeg hoort vertellen over dit beleid, dan is er zogenaamd niks aan de hand. Iedereen wordt gecompenseerd. Mocht dat al waar zijn, dan mag je je afvragen waarom die ingreep dan moest. Maar het is niet waar. De onderbouwing gaat uit van een redelijke loonstijging. En die komt er niet, niet voor de mensen in een uitkering, niet voor de vele flexwerkers en oproepkrachten, niet voor de meeste werkenden waaronder de metaalarbeiders die al maanden stakingsacties houden. En niet voor de werknemers van de feodale supermarktketen Jumbo, die liever miljoenen aan autoracen spendeert dan aan een minimale loonsverhoging om de inflatie te compenseren. Jumbo vindt 1% ruim voldoende.
De energiebelasting drukt niet op het inkomen van de beter betaalden met een dak vol zonnepanelen, betaald door huurders en huizenbezitters die geen zonnepanelen konden betalen en die de nieuwe verhoging vol voor de kiezen krijgen. Voor hen is het compensatieverhaal van Rutte een dikke middelvinger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *