Hoezo rechtsstaat

Je beschuldigd iemand van zware misdrijven. Wat doe je dan? Geef je gewapende lieden de opdracht om hem te elimineren? Nee, want dat is iets wat criminelen en dictators doen. In een rechtsstaat sleep je hem natuurlijk voor het gerecht. Maar de VS hebben onder leiding van Trump de methode van de crimineel en de dictatuur gebruikt.

Het idee om de Iraanse generaal Soleimani te elimineren was Trump voorgelegd als één van een reeks mogelijkheden om Iran aan te pakken. Trump wil Iran al een tijd te grazen nemen, de boycot is hem niet genoeg en zijn Saudische vrienden willen het graag. De eliminatie was als extreem idee toegevoegd met de gedachte dat Trump zich dan zou realiseren dat agressief ingrijpen toch niet zo slim zou zijn, een generaal zomaar afschieten in zo’n ontvlambaar gebied, misschien moeten we maar helemaal niets doen. Maar Trump koos tot schrik van zijn staf juist om het absurde voorstel wel uit te voeren. Op de golfbaan liep hij al een paar dagen te pochen over alweer een grootse daad, ‘s ochtends vroeg flink twitterend omdat op die tijd zijn toezichthouders nog op één oor liggen. Niemand binnen zijn team blijkt hem nog te kunnen stoppen van het begaan van stommiteiten.

In Iran was de haat jegens Amerika al groot, immers ooit de steunpilaar van de harde dictatuur van de Sjah en daarna de steun van Saddam Hussein in de oorlog tussen Irak en Iran. En de boycot van de laatste jaren heeft elke Iraniër geraakt. De poging van ontspanning door Obama en de EU met de afspraken over het Iraanse atoomprogramma werd door Trump opgeblazen. Niet te bevatten voor Iran want het waren juist door Iran gesteunde milities geweest die IS mede van de kaart hebben geveegd, en daarbij speelde Soleimani een sleutelrol. De woede is er dus zeer groot, zelfs bij de oppositie. Die ziet nu hoe door deze actie de conservatieve dictatuur steviger in het zadel is komen te zitten dan ooit.

Afgelopen nacht heeft Iran Amerikaanse bases in Irak gebombardeerd. Irak had de Amerikanen al verzocht het land te verlaten, Iran heeft hen nu een extra por in de rug gegeven om op te rotten. De 40 Nederlandse militairen die daar zaten om mee te doen in het hoogste geweldsspectrum zijn ongedeerd. Heel toevallig is er ook een Oekraïense Boeiing (made in America) bij het opstijgen vanaf de luchthaven Teheran neergestort. Een ongeluk? Eerst maar eens horen wie er in dat toestel zaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *