Hoezo Rutte links

Na 50 jaar neoliberaal beleid volgens Milton Friedman begint het te dagen dat die economische recht-van-de-sterkste-economie de samenleving ook danig ontwricht heeft. Zo erg dat de profiteurs zich ongemakkelijk gaan voelen, zijn zij nog wel in staat om de zaak onder controle te houden.
Het leek eerst wel prettig om ter rechter zijde neofascisten te hebben, feitelijk ondersteunen die immers het neoliberale beleid, maar zij zijn ook nogal onberekenbaar, en dat maakt onzeker. Hoe rechtser hoe minder bereidheid tot samenwerking, immers er is maar één kapitein op het schip, één Wilders en één Baudet, en daar houdt Klaas Dijkhoff niet zo van, die heeft één partij voor ogen. Klaas verwijt Wilders en Baudet nu dat zij op economisch terrein het SP-programma voeren. Dat is volstrekte onzin, want voor zover deze extremisten al sociale ideeën opperen dan blijkt uit de stemmingen dat zij steevast toch met Klaas’ VVD meestemmen. Niks SP. Rechts doet dat vaker, rechtse concurrenten als links bestempelen, veel erger voor hen dan fascisme.

In ons land is de sociale woningbouw gesloopt, letterlijk en figuurlijk. Huizenprijzen zijn daardoor de pan uit gevlogen, zowel bij koop- als bij huurwoningen. De zorg is door de vermarkting niet goedkoper en efficiënter geworden, maar breekt elk jaar weer het recordbudget. Het geliberaliseerde onderwijs is evenmin beter geworden, het scoort op 3 punten zwaar onvoldoende: rekenen, schrijven en lezen. Is dat niet de basis? En justitie en politie zijn, samengevoegd in één departement zoals de VVD dat graag wilde, verworden tot een rampzalig apparaat. De achterstanden bij de rechterlijke macht zijn extreem opgelopen, de politie is onbereikbaar en verrot op alle fronten.

En dan staan daar Baudet en Wilders schijnheilig te roepen dat het hier een politiestaat is, zelf het neoliberale beleid hoog in het vaandel. Maar zo erg als in het door deze beide heren zo bewonderde Hongarije en Rusland is het hier (nog) niet. Seegers wees er terecht op dat daar een oppositielid vergiftigd wordt terwijl die hier bewaking krijgt. Ik ben voor niemand bang zei Wilders, makkelijk praten met zijn miljoenen verslindende bewaking jaar in jaar uit. En dan weet hij zijn rechtszaak jaren te rekken uit politiek gewin zodat ook daar miljoenen belastinggeld aan verloren gaan. Keurig deels vrijgesproken en deels veroordeeld zonder strafoplegging en geen woord van spijt hoeven te betuigen. En dan de rechtsstaat corrupt noemen. Dat was bij Akwasi wel anders, voorwaardelijk sepot maar wel publiekelijk spijt betuigd.
Rutte haalde Geert Wilders er meteen bij voor zijn eerste Kabinet, Geert was immers oud-partijgenoot en leerling van partijcoryfee Frits Bolkestein. En Wilders stemt bijna altijd keurig met de VVD mee. Hoezo Wilders links, hoezo Rutte links?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *