Hoezo trots?

Matthijs van Nieuwkerk had Huib Modderkolk (VK) te gast in DWDD. De onderzoeksjournalist had een scoop: de hulp van Nederland aan de Amerikanen om drugsbaron El Chapo achter de tralies te krijgen. Fijn voor de Amerikanen dat zij de hofleverancier van snuivend Hollywood en arm Chicago met onze hulp hebben kunnen pakken. Gek dat ons zuinige landje uitermate blij en opgetogen was met het karige bedankje dat de Amerikanen als voldoende beloning zagen. Maar frappant dat ook Matthijs liet weten trots te zijn op deze afluisterpraktijk. De scoop had natuurlijk moeten zijn de reden waaròm de Amerikanen ons land hebben gebruikt voor het afluisteren. Want die reden is nogal verontrustend. De Amerikanen deden het niet zelf omdat hun wetgeving voor afluisteren “te” streng is. En bij hun Canadese buren is dat al evenzo. Ook Duitsland en Engeland kennen “te” fatsoenlijke wetgeving voor de bescherming van de privacy.

Maar gelukkig is daar Nederland, het belastingparadijs voor rijken en multinationals is ook het walhalla voor schenders van de privacy. Bijna nergens in de wereld wordt zoveel afgeluisterd als hier, en dat is logisch met onze wetgeving die daar alle ruimte voor geeft.
Hooguit landen als China en Noord-Korea zullen nog minder bescherming van de privacy kennen, geen reden om trots op te zijn.

Je zou je moeten doodschamen dat we als schoothondjes op zijn Balkenendes de hielen van de Amerikanen likken en je zou de Kamer meteen bij elkaar moeten roepen om als de wiedeweerga onze wetgeving waterdicht te maken wat betreft de privacybescherming. Die is grotendeels lek geslagen door de Kabinetten Balkenende onder het valse mom van terrorismebestrijding.
Zolang de privacybescherming niet volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wettelijk is vastgelegd is er geen reden voor trots maar voor schaamte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *