Hofland

Henk Hofland is overleden. Als verstokt roker heeft hij niet de leeftijd van 100 jaar gehaald zoals Helmut Schmidt, maar 88 is ook niet iedereen gegeven.
De eigenzinnige journalist heeft in zijn carrière rake opmerkingen weten te plaatsen.  Zo trok hij van leer tegen de eigenaren van de krant, die van journalisten lakeien maken. In zijn geval bij NRC/Handelsblad waren dat Rotterdamse havenbaronnen. Het was een waarschuwing voor de lezer dat onafhankelijke journalistiek niet bestaat. En dat ver voordat Denk dit weer op de kaart zette.
Over de huidige tijd was hij uiterst somber: “we gaan eraan”. Hij voorzag dat hij dat niet meer zou meemaken, maar consumentisme en rancune bepalen deze tijd en dat loopt zeker weten verkeerd af. Hofland zag dat goed.
Mensen worden uitsluitend als consumenten gezien, of zij nu producten als televisies of mobieltjes kopen of dat zij wegens ziekte gebruik maken van zorg, alles is handel. En aangezien het lucratiever is om pillen te slijten dan te genezen houden de zorgondernemers genezing tegen. En omdat vrije kunst vaak kritisch is wordt de subsidiekraan dichtgedraaid en mag de burger het met een poster van Ikea doen, zoals Halbe Zijlstra het zei. De rancune spatte er van af. Kennelijk is Zijlstra zwaar gefrustreerd vanwege zijn afkomst. Zoon van een politieman en duivenmelken als hobby. Niets mis mee, maar als je dan aan de RUG in Groningen gaat studeren, dan word je door je VVD-studiegenoten al snel als looser gezien. Wat is het dan heerlijk om ten koste van de cultuursector je gram te halen. En wat een middelvinger naar hen met je huisje in Wassenaar en nog baas van hun partij ook.
Met dit soort rancuneuze typen wordt de polarisatie verder op de spits gedreven en wordt de al decennia gaande tweedeling onoverbrugbaar. De PvdA heeft met het lozen van Cohen en de keuze voor de partij van Halbe Zijlstra die tweedeling genadeloos versterkt.
Als columnist kon Hofland schrijven wat hij wilde, als journalist niet. Sylvana Simons en haar partijgenoten gaven Hofland zijn gelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>