In democratie mag meerderheid geen dictatuur zijn

Als ik 50% plus één van de stemmen haal dan bepaal ik wat er gebeurt, zo ongeveer zei Rita Verdonk het in de dagen dat zij geloofde kans op die nipte meerderheid te maken. Dit winner takes it all- principe stond lange tijd in een kwalijke geur. Het geweld van twee wereldoorlogen had diepe sporen getrokken in de Europese ziel. Dit nooit weer werd breed gedragen.
Maar de nieuwe generaties staan verder af van dat verleden, zij herkennen signalen die appelleren aan het ontstaan van een oorlogsklimaat niet. Media lijken het evenmin nog te herkennen en geven die geluiden juist een podium. En van de generaties die het besef nog wel hebben is een deel heel blij met de nieuwe wende. Bij de opkomst van Pim Fortuyn zeiden die dan ook onverbloemd dat zij eindelijk “weer” mochten zeggen wat zij dachten.

De tijd lijkt rijp voor een revival van donkerebruine sentimenten, zo rijp dat er een meerderheid voor lijkt te zijn. Immers, naast Wilders en Baudet die beiden openlijk flirten met het fascisme hebben zowel VVD als CDA die extreemrechtse agenda (deels) overgenomen. Afbraak van de rechtsstaat, tweedeling, aanwakkeren van vreemdelingenhaat en intolerantie naast het vergroten van de staatsmacht, meer controle, meer bevoegdheden voor politie en inlichtingendiensten. De meerderheid kiest voor deze partijen, hoewel, men vergeet dat het aantal kiezers nog maar een kleine meerderheid is, de niet-stemmers vormen een blok waarmee zij de grootste partij zouden hebben.
Dat zo’n 20 tot 30% van de stemgerechtigden zichzelf als meerderheid beschouwt en daaraan dezelfde rechten wil ontleden als Verdonk is griezelig en niets minder dan de wens van een dictator. In een democratie heeft de meerderheid weliswaar de grootste stem, maar dat mag nooit de enige stem zijn. De meerderheid die voor zwarte piet is zal rekening moeten houden met de (steeds groter wordende) minderheid die tegen is, dat is democratie. Zo is het ook met vrouwenrechten gegaan, zonder “cultuurverandering” zouden vrouwen nog steeds het aanrecht als enige recht hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *