Incident is zomaar oorlog

Dat het Midden-Oosten een zeer instabiel gebied is weet iedereen, enig tact is bij alles daar van groot belang. Behalve voor Amerikanen, die steken er keer op keer het oorlogslontje aan. Maar waar het binnenvallen van Irak in 1991 door Bush senior als vergelding voor de invasie van Kuwait gold, daar was de inval door Bush junior in 2003 een actie onder valse voorwendselen, de niet bestaande massavernietigingswapens. De val van Saddam Hussein leidde tot de opkomst van IS, met ook terreur buiten de Irakese grenzen.
Nu tart Trump alle regels door een generaal van de Iraanse defensie te elimineren. Als reden wordt gegeven dat de man duistere plannen had die Amerikaanse levens zouden kosten. Het is zo’n incident dat we in de geschiedenis vaker hebben gezien. De moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand was zo’n incident, het ontketende de Eerste Wereldoorlog. Wat Trump in feite doet is Iran dwingen tot een tegenreactie waar hij dan zwaar bombarderend op kan antwoorden. Hij hoopt allang op een oorlogszuchtige daad van het Iraanse regime, maar het is vooral de verdienste van de geëlimineerde generaal Soleimi geweest dat Iran zich redelijk beheerst heeft opgesteld. Wie zal nu het regime tot zelfbeheersing weten te verleiden?

Het draait allemaal om olie en daarvoor is de vriendschap en de positie van het Saudische Koningshuis onontbeerlijk. De familie Bush was er goed bevriend mee, de leden ervan vertoeven veel in de VS. Zij mochten als enigen nog met een vliegtuig opstijgen om naar hun koninkrijk af te reizen ten tijde van de aanslagen op 9-11. En ook vandaag mag het olierijke land zonder bezwaar buurland Jemen plat bombarderen en wordt de moord op een journalist in hun ambassade in Turkije door de vingers gezien. Er wordt slechts met belangstelling gekeken naar de grootste beursgang uit de geschiedenis, die van Saudi Aramco, het Saudische staatsoliebedrijf.
De Saudiërs en de Iraniërs leven op voet van oorlog, dat alleen al is reden voor de Amerikanen om zich tegen Iran te keren. Wie van Trumps bondgenoten hem blind zullen volgen is de vraag. Uiteraard staat onze minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok al vierkant achter hem, er gaat hoe dan ook een Nederlands fregat naar de Straat van Hormuz. Doen wij weer lekker mee in het hoogste geweldsspectrum.

De Israëlische premier Netanyahu houdt zich nadrukkelijk stil, zelfs deze havik zal de zenuwen hebben over wat er ontketend is. Wie in het Midden-Oosten zal nog iets van vertrouwen in Amerikanen hebben? Eerst was Saddam Hussein hun vriend, later maakten zij hem af. Zij hebben de Koerden het vuile grondwerk tegen IS laten opknappen om hen vervolgens in de steek te laten. Zij hebben hetzelfde gedaan met Iraakse milities die IS hebben bestreden, waarbij opmerkelijk genoeg ook de nu vermoorde Soleimani met hen heeft samengewerkt. Zo zijn al hun vrienden vijanden geworden, met uitzondering van het Saudische Koningshuis. En hier Stef Blok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *