Invechten roept de geprivilegieerde

Wil je als zelfstandige je eigen brood verdienen, dan ontkom je zelden aan de macht van het kapitaal. Heb je grond of een pand nodig, een lening of een vergunning, je zal moeten voldoen aan de eisen, de regels en voorwaarden die je dan worden opgelegd.
Voor de geprivilegieerden kunnen die obstakels alleen vanuit principe lastig zijn, want met het geld of de invloed van de familie is de juiste opleiding geen probleem, net zomin als financiering, en vergunningen zijn via het netwerk sneller te regelen of makkelijker te omzeilen. En dan is het lekker om te roepen dat je het allemaal met hard werken hebt bereikt, en dat die losers maar wat lui zitten te klagen.

Ook types als Jetta Klijnsma gaan op die toer. Kijk naar mij, in een rolstoel en zie wat ik toch heb bereikt met mijn geweldige doorzettingsvermogen, dat kun jij ook als je maar wil. Dat niet alle 25.000 mensen met een lichamelijke beperking in ons land staatssecretaris kunnen worden is duidelijk, dat niet al die mensen exact dezelfde kansen en hetzelfde geluk hebben als Klijnsma eveneens. Behalve voor Jetta, want die mankeert blijkbaar ook wat aan de ogen. Zij belandde ook al per abuis bij de PvdA terwijl het CDA haar op het lijf is geschreven.

Er spelen bij de toegang tot de arbeidsmarkt nog allerhande andere factoren een rol. Het moment dat je tot de arbeidsmarkt toetreedt bijvoorbeeld. Is er dan volop werk en worden er dan minder eisen gesteld? Of is er dan net grote werkloosheid en trekt de vraag pas aan als je een arbeidsloos cv hebt en een leeftijd waar je toekomstig chef of werkgever geen zin in heeft.
Het is ronduit schandalig dat een premier landgenoten, die alleen al vanwege hun naam vrijwel kansloos zijn op de arbeidsmarkt, oproept om zich in te vechten. Maar ja, hij is dan ook een telg uit een koloniaal geslacht, waar bij de geboorte al een mooie carrière in het verschiet lag. Invechten is voor arme sloebers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>