Irma is niet douce

De orkaan Irma vestigt een record, de zwaarste orkaan die wij ooit hebben gemeten. Je zou haast denken dat de natuur de mensheid nog een laatste wake-up-call geeft: wacht niet langer met ingrijpende klimaatmaatregelen. Willen we nog iets doen tegen de naderende onleefbaarheid van tenminste grote delen van de wereld, dan kunnen we niet volstaan met de minimale voorstellen die Parijs heeft opgeleverd. En dan moeten wij zeker niet wegkijken zoals de huidige president van de VS en ook velen in ons land, waaronder de weerman van het NOSJournaal Marco Verhoef.
De aarde warmt op, de zee dus ook en daardoor smelt niet alleen het poolijs, hoe warmer het zeewater hoe heftiger orkanen zich ontwikkelen voor de kust van Afrika. En dan trekken die via de Caribische eilanden en de Bahama’s naar Florida of de Golf van Mexico. Eerst verwoesten die orkanen derdewereldlanden om vlak voor het eind van hun bestaan nog wat schade in de VS aan te richten. De bewoners van de arme eilanden hebben hun weinige geld  zoveel mogelijk uitgegeven om hun huizen zo degelijk mogelijk te bouwen. Het kon nooit degelijk genoeg gezien de beperkte middelen en de verwoestende kracht van de orkaan. De Amerikanen daarentegen doen maar weinig om zich tegen natuurrampen te beschermen. Je mag daar sowieso bouwen waar je wilt en met minimale eisen voor veiligheid. Maar ook daar zijn het de armste bewoners die op de onveiligste plaatsen “mogen” wonen.
De hier bij rechts Nederland zo gedroomde regelvrije samenleving is daar zo’n beetje praktijk. En de door Rutte en Buma, Wilders en Baudet verlangde belastingverlaging laat zien wat dat in de praktijk zal opleveren. Onze dijken zouden geen herfststormpje meer doorstaan wanneer wij onze dijken net zo zouden onderhouden als ze in Texas doen.
Velen geloven ook nog dat God wel voor hun veiligheid zal zorgen en als het dan toch mis gaat is dat uiteraard de straf van diezelfde liefhebbende God.
Irma kan je dus zien als een laatste waarschuwing van de natuur tegen de verwoesting van de aarde door ons, maar in de ogen van veel christelijken is het een straf. Een straf vanwege de verwoesting van de natuur zullen zij het niet noemen, het zal de schuld zijn van de vreemdeling. Dus gaat Trump muren in plaats van dijken bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>