Is ons eten te goedkoop

Iedereen is een deel van zijn inkomen kwijt aan eten en een dak boven zijn hoofd, tenzij je die kosten niet meer kon betalen en op straat bent beland, of op straat gezet door de overheid omdat die jouw verblijfstatus heeft ingetrokken.
Vroeger ging het meeste geld op aan voedsel, tegenwoordig aan wonen. Dit Kabinet trekt dan meteen een aparte conclusie. Niet dat de woonlasten blijkbaar extreem zijn gestegen, maar dat ons eten te goedkoop is. Met de net verhoogde btw heeft Rutte er zelf voor gezorgd dat ons eten een paar procent duurder is geworden, nu moeten de boeren meer geld voor hun waar krijgen zegt hij. Dat de boeren er vaak bekaaid afkomen, gedwongen worden om met megastallen of gif hun productie zo groot en goedkoop mogelijk te krijgen komt niet door de consument die zo goedkoop mogelijk wil, maar door de banken en de supermarkten. Van Eerd, de baas van Jumbo, is gek op dure auto’s, een fabriekshal vol peperdure bolides is niet genoeg, daar hoort ook een circuit van Zandvoort met Bernard bril en Max Verstappen bij. En dat kost wat, daar moeten het eigen personeel en de boeren voor worden afgeknepen.

Dat de woonlasten zo hoog zijn komt door de macht die de vastgoedbranche in de politiek heeft gekregen. Waren het vroeger de boeren die een ijzersterke lobby hadden binnen het toen oppermachtige CDA, met de VVD als grootste partij draait alles om vastgoed. Hoe rechtser hoe sterker de macht van de vastgoedboys. Pim Fortuyn had hen achter zich, Baudet nu evenzo.
De sociale woningbouw is in de uitverkoop gedaan, de woningmarkt is geliberaliseerd. Nieuwbouw door woningstichtingen stelt door de verhuurdersheffing niets meer voor en daarmee is een enorme krapte ontstaan. Met hoge huren en huizenprijzen. Zelfs een woonbootje in Amsterdam gaat voor 2000 euro per maand in de verhuur. Dat mensen minstens 40% of meer van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn is dus logisch(modaal volgens Nibud 55%).

Ons eten is niet te goedkoop, onze woonlasten zijn te hoog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *