It’s the economy, stupid!

Henk Kamp is de verantwoordelijk minister op Economische Zaken en dat is geen kinderachtig ministerie. Dankzij Maxime Verhagen is het flink uitgebreid en machtig geworden. Het gedoogkabinet Rutte 1 bracht het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselautoriteit onder bij Economische Zaken. Balkenende 2 had de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al onder de hoede van Landbouw geplaatst, een zeer omstreden actie, bij Rutte 2 viel die controle dus onder Economische Zaken.
Eén en hetzelfde ministerie dat én de economische belangen behartigt én de controle erop, dat was vragen om moeilijkheden vonden tegenstanders al bij het besluit van Balkenende. Het was terechte kritiek weten we dankzij de huidige eierencrisis.
Het is nu gebleken dat al 9 maanden geleden het ministerie op de hoogte was gesteld van het gebruik in (kippen-)stallen van het verboden middel fipronil. De NVWA kwam niet in actie. In België zijn ze des duivels dat die Nederlanders dat hebben verzwegen, temeer omdat Economische Zaken juist de schuld van de affaire in de schoenen van onze zuiderburen probeert te schuiven. Voor het NOSJournaal stond de woordvoerder van EZ te stamelen dat zij niet tot actie waren overgegaan na die melding omdat er “geen enkele aanwijzing was dat het middel ook in eieren zou zitten”(!).
Een verboden middel wordt in een stal gebruikt en de NVWA zou niet kunnen bedenken dat de dieren in die stal door dat middel besmet raken en dus hun vlees en eieren ook. Zo’n achterlijke dienst kan meteen worden opgedoekt. En dit gebeurt net in het jaar dat Henk Kamp een noodzakelijke verbeteringsslag zou voltooien vanwege het al bekende slecht functioneren van de NVWA onder Landbouw. Kamp heeft dus niets gedaan, want voor Henk telt maar één ding, de economie. Controle op ons voedsel is voor hem net zo ondergeschikt als de veiligheid van de Groningers voor aardbevingen. Als hij eerlijk was zou hij tegen de Groningers en eieren etende landgenoten Clinton na moeten zeggen: “it’s the economy, stupid!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>