Kabinet springt gevaarlijk om met de rechtsstaat

Minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport Hugo de Jonge(CDA) mocht op televisie naast Rutte een korte toelichting geven. Niets voor hem, want hij mag graag lang praten, Kamervoorzitter Arib maande hem onlangs niet voor niets om het wat kort te houden. En De Jonge wil volop shinen om zijn kansen partijleider te worden te vergroten. Dus beval hij zijn ambtenaren om binnen 2 weken met een app te komen die corona zou stoppen zodat hij bij de volgende persshow alle aandacht zou krijgen. Het pakte anders uit, want een plan voor de ontwikkeling van een app om corona te bestrijden kost wel wat meer dan 2 weken. Het werd een wanvertoning, degelijke app-bouwers vielen af, zwakke broeders kwamen door de keuring en uiteindelijk kwam van een presentatie niets terecht. De Jonge kon afdruipen.

Wij mogen heel blij zijn, want die app was weer een aanslag op onze toch al zwaar gehavende privacywetgeving. Het slopen van onze rechtsstaat gaat niettemin gewoon door. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt met een spoedwet om de noodmaatregelen makkelijker uit te voeren. Balkenende heeft indertijd onder het mom van terrorismebestrijding onze wetgeving al richting politiestaat gedreven, Grapperhaus zet dat beleid door. Het is oppassen geblazen, want voor je het weet krijgen wij ook hier te maken met Hongaarse toestanden. Nu al mogen mensen zonder verdenking door de politie opgepakt en vastgezet worden, een wet van Balkenende om terrorisme te bestrijden. Of het ooit behulpzaam is geweest bij die bestrijding is niet bekend, maar die wet is gebleven.

Onder de noodverordening mag de politie ook zonder aanleiding een woning betreden om te controleren of de aanwezigen wel aanwezig mogen zijn, of zij een gezin vormen of dat er ongeoorloofde visite is. Met de spoedwet van Grapperhaus mag de politie dit wellicht altijd. Voor de bestrijding van corona zijn deze maatregelen niet alleen buitenproportioneel, ze zijn ook overbodig.
Wat is het belang voor de overheid om ze toch in te voeren? Een meerderheidskabinet Baudet-Wilders zal er wel raad mee weten. Zitten CDA en VVD ook al op die lijn? Er wordt gesproken over een intelligente lock-down, maar deze wetgeving is niet intelligent als je de democratie hoog in het vaandel hebt staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *