Klimaattafels

Aan de klimaattafels schuiven in elk geval ondernemers, waaronder de vervuilers, aan. Onder leiding van schnabbelende uitgerangeerde politici maken zij afspraken die net zo hard zijn als het niets beduidende akkoord van Parijs. Op zijn gunstigst worden subsidiestromen richting fabrikanten en leveranciers van zonnepanelen, windmolens en warmtewisselaars veilig gesteld. Niet aan de tafels zitten de burgers die het moeten betalen en die de molens in hun achtertuin krijgen. Dat zal het draagvlak niet vergroten en de ontevredenheid over “Den Haag” zeker niet verkleinen. Rutte en zijn vrinden zouden heel gelukkig zijn als het sinterklaasfeest het hele jaar zou duren, dan kon die groeiende onvrede doorlopend zijn weg naar de zwartepietendiscussie vinden.

Als een middelvinger naar de toch al weinig betekenende klimaattafels heeft Schiphol weer een paar cijfergoochelaars aan het werk gehad. Die hebben berekend dat de overlast van het vliegverkeer vermindert en de vervuiling eveneens als er jaarlijks 40.000 vluchten bij komen. Dat moeten echt onafhankelijke experts zijn om tot zulke conclusies te komen.
Ook de elektriciteitscentrales in Delfzijl en Geertruidenberg steken een middelvinger op. Die centrales leveren op papier de grootste bijdrage aan de terugdringing van CO2, maar produceren juist heel veel, meer dan een ouderwetse kolencentrale. Dat komt door een Schipholachtige rekenmethode. Voor elke gestookte boom wordt een nieuwe geplant en daardoor zou de centrale energieneutraal zijn. Dat een nieuw aangeplante boom pas na 50 tot 100 jaar net zoveel COin zuurstof omzet als de net opgestookte, daar letten de rekenaars niet op. Tegen de tijd dat die nieuwe boom zover is wonen de laatste liefhebbers van zwarte piet in Venlo aan Zee. Wat fijn om ook dan nog die traditie met hand en tand te verdedigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *