Koloniaal Nederland

Ondernemend Nederland mag niet belast worden voor de milieuschade die zij aanricht. Hans de Boer van het VNO vindt dat onbespreekbaar. Volgens hem zal het land kapot gaan als Klaver van GroenLinks zijn zin krijgt. Klaver wil de rekening van de klimaattafels daar leggen waar hij hoort, bij de vervuiler. Maar dat mag dus niet van de vervuilers.

Diezelfde ondernemers van Hans de Boer hebben vorig jaar volgens schatting de fiscus voor minimaal 22 miljard ontdoken. In dat bedrag zitten niet de misgelopen inkomsten door belastingontwijking verwerkt, want je geld op koninklijke wijze via de Kaaimaneilanden of Panama langs schimmige constructies wegzetten is niet illegaal. Ook is in dat bedrag nog geen rekening gehouden met de mogelijke afschaffing van controle op risicovolle aangiften van het MKB, wat al gauw een miljard belastinginkomsten scheelt.
De Boer hoor je nooit bedankjes prevelen tegen de belastingbetalers, alsof hij geen weet heeft van de bakken subsidies die het bedrijfsleven cadeau krijgt. Alleen al de RVO(Rijksdienst Voor Ondernemingen) verstrekt jaarlijks meer dan 10 miljard subsidie voor duurzame energie. Dat is zeer lucratief, zo staken bij Emmen ondernemers 1,5 miljoen in een zonnepark en kregen daar 12,9 miljoen subsidie van de RVO op toe. Dat is pas flink vangen.
En uit de pot ontwikkelingshulp kan Heineken in Afrika brouwerijen uit de grond stampen, zodat de van hun land beroofde boeren hun laatste stuivers heerlijk helder kunnen opmaken. Op hun grond wordt nu grootschalig hop verbouwd of anders wel rozen voor de Europese markt. Die worden lekker duurzaam per vliegtuig ingevlogen. De Hollandse eigenaren van die kwekerijen mogen zich in Oud-Indische weelde baden. Alles gefinancierd door ons Ministerie van Ontwikkelingshulp en Handel.

Jammer dat de gevolgen van deze VOC-handelwijzen ook ons continent bereiken. Nu westerse bedrijven daar de landbouwgronden inpikken en er van de beloofde banen niets terecht komt zoekt een deel van de bevolking noodgedwongen haar heil elders. En dan is de keus voor Europa een logische. Gewoon je geroofde spullen achterna. Maar overleef je de levensgevaarlijke tocht door de Sahara en ben je niet verdronken bij de overtocht op de Middellandse Zee, dan wacht je het harde welkom van de nazaten van de kolonialen. En die hebben het koloniale verleden met haar uitbuiting, piraterij en slavernij nog lang niet verwerkt. Sterker, het is voor velen hier nog compleet onbespreekbaar. Zelfs zwarte piet is al doodsbedreigingen waard. Voor de wijze waarop wij hier met vluchtelingen omgaan heeft de VN ons al herhaaldelijk op de vingers getikt. Het moet wel heel erg in je thuisland zijn als het leven hier een verbetering van je lot is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *