Leegstandsbelasting of kraken

Kraken is strafbaar gesteld dankzij Sybrand Buma(CDA) en dat heeft gevolgen. Er staan nu zo’n 100.000 woningen leeg, een gotspe in tijden van woningtekort. Maar logisch met partijen als VVD en CDA die met steun van PVV, SGP en FvD de vastgoedboys altijd ter wille zijn. De huizenprijzen vliegen door het dak en zelfs leegstand is lucratief.

Maar als de eigen achterban last krijgt van de keerzijde van het liberale woningbeleid zijn de rapen gaar. Dat zag je met Hans Wiegel die een bevriende oplichter hielp om miljoenen binnen te harken van beleggers die hun grote held blind geloofden. Toen hun centjes in rook bleken te zijn opgegaan sleepten zij voor Wiegel voor het gerecht. Niettemin is hij er dankzij handige advocaten nog redelijk mee weggekomen.
Zoiets is nu aan de hand in Wassenaar berichtte Peter de Waard in de VK. De lokale VVD-ers zien midden in hun dorp de gevolgen van hun vrije markt. Ronnie van der Putte, een type dat van geen enkele regel houdt en dus de perfecte VVD-er, heeft met zijn vastgoedhandel Bever Holding de villa Huize Ivicke gekocht. Dat laat hij conform zijn verdienmodel verkrotten om het uiteindelijk aan de gemeente voor een recordprijs te verkopen, want gemeenten hebben opkopen als enige optie om van krotten af te komen. Dat duurt de Wassenaarse VVD-ers te lang en daarom pleiten zij voor een leegstandsbelasting. VVD-ers die voor een nieuwe belasting pleiten, eentje voor de grote jongens van de vastgoedhandel nog wel.

Als Buma geen krakersverbod had doorgedrukt dan was het geen probleem geweest, al waren die Wassenaarse VVD-ers dan waarschijnlijk weer boos geweest vanwege dat tuig dat in hun fraaie dorp was neergestreken. Het had in elk geval 100.000 te kraken woningen opgeleverd voor een veelvoud aan woningzoekenden. En dan is er ook nog een grote leegstand aan winkels en kantoren.
Het kraakverbod van Buma is dus vele malen schadelijker voor het woningtekort dan bijvoorbeeld het handjevol vluchtelingen dat jaarlijks statushouder wordt en daarmee recht op een woning krijgt. Die mogen daar vervolgens ook jaren op wachten in een azc, opgehokt op een paar vierkante meter. Geen kraakverbod, maar een leegstandsbelasting had Buma moeten voorstellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *