Legaal dealen

Je brengt een opiaat op de markt dat zo verslavend is dat de klant zijn leven kapot ziet gaan. Sinds 1999 hebben 400.000 Amerikaanse gebruikers hun leven verloren door dat opiaat. Het bedrijf, Purdue Pharma, heeft nu het faillissement aangevraagd, onderdeel van een ingewikkelde schikking waar ook een doorstart aan gekoppeld is. De vernietigende werking van het opiaat was reden voor 24 staten en 2000 gemeenten, districten en indianenstammen om een procedure tegen het bedrijf aan te spannen met een schikking als gevolg. Er zou 10 miljard dollar worden betaald aan de klagers en in ruil daarvoor zou de familie Sackler, die eigenaar van het bedrijf is, een rechtszaak kunnen voorkomen en hoeven zij zelfs geen schuld te bekennen. Maar niet alle klagers lijken hiermee akkoord te gaan.

De Sacklers hebben hun miljarden al veilig in Zwitserland gestald. De familie heeft zich een aardige plek in de wereld van macht en invloed gekocht door flink geld aan musea en universiteiten te schenken. De universiteit van Paul Cliteur en Thierry Baudet in Leiden heeft nog steeds geen afstand genomen van de Sacklerlezingen die zij organiseert.

De Sacklers hebben dit op heroïne lijkend middel(oxycontin) valselijk onder het mom van pijnstiller op de markt gebracht. In feite zijn de Sacklers heroïnedealers die met een truc hun drug legaal konden verkopen. Er was nog wel een veranderingetje nodig in de Amerikaanse wet op toezicht, maar dat was met lobbywerk en vooral veel dollars geen probleem. Zowel Republikeinen als Democraten gaven in 1999 hun fiat aan de aanpassingen die het mogelijk maakten om oxycontin legaal op de markt te brengen. Ook toenmalig congreslid Barack Obama stemde er mee in. Zo had onze Hollandse topcrimineel T. het ook kunnen doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *