Levenslang

Vier mensensmokkelaars zijn tot levenslang veroordeeld. Zij hadden geen gehoor gegeven aan hulpgeroep van vluchtelingen in hun koelwagen, alle 71 mensen die daarin zaten kwamen om.

De deuren open zetten was niet aan de orde in Bulgarije, dat moest een paar grenzen verderop gebeuren. Het doet denken aan Italië waar de overheid reddingsschepen tracht tegen te houden om te voorkomen dat zij in haar havens afmeren. Die mogen vervolgens met tientallen vluchtelingen in de hete zon met oplopend gebrek aan levensmiddelen en dergelijke op zee rondzwalken. Ook onze regering denkt er zo over. Cora van Nieuwenhuizen(VVD) probeerde het onder Nederlandse vlag varende Sea-Watch 3 die vlag te ontnemen. Dat mislukte en nu vaart dat schip met 42 vluchtelingen op de Middellandse Zee. De Italianen vinden het een probleem van de Nederlandse overheid, maar Van Nieuwenhuizen schendt het zeerecht door zich niet te bekommeren om de drenkelingen. De Italiaanse (extreemrechtse) minister Salvini heeft de Bulgaarse uitspraak begrepen en dit weekend toch één vluchteling vanwege medische noodzaak toegelaten, omdat Van nieuwenhuizen het liet afweten.

Als je weet dat geredde mensen op een schip dat onder jouw vlag vaart in geen haven mag aanleggen en je doet niets, wat is dan het verschil met de vier veroordeelden in Bulgarije? Waarom krijgen die vier levenslang mag je je dan afvragen. Een zaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat is mooi op loopafstand voor Van Nieuwenhuizen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *