Maar wel blijven vliegen

Van de eerste uitbraakgolf van corona weten we nu dat niet alles zo intelligent is gegaan als Rutte en zijn team ons wilden doen geloven. Het invoeren van mondkapjesplicht voor thuiszorg en verpleeghuizen bijvoorbeeld had waarschijnlijk veel levens gespaard. Het heeft 7 maanden geduurd voor RIVM-baas Van Dissel door de knieën ging en de mondkapjes alsnog geadviseerd werden. Er wordt nu onderzocht hoe het juridisch een plicht kan worden. Dat had natuurlijk al lang uitgezocht moeten zijn.
Terwijl het aantal besmettingen explodeert en de ziekenhuizen weer volstromen zijn de maatregelen halfwas. Twee weken geleden wisten veel deskundigen al dat er hard moest worden ingegrepen, De Jonge en Rutte durfden Henk en Ingrid echter niet hard aan te pakken. Dus ging De Jonge in de persconferentie gisteren even vertellen wat er de afgelopen 14 dagen was gebeurd, ofwel, hij vertelde wat die kritische deskundigen 14 dagen geleden hadden voorspeld. Intelligent kun je het niet noemen. Daarnaast bagatelliseert De Jonge het virus ook nog. Hij doet alsof alleen het oude dorre hout getroffen wordt, terwijl ook nu alweer een ic-arts zelf op de ic terecht is gekomen. Voor herstelde patiënten zijn de gevolgen vaak ernstig, o.a. hart- en longschade. En het tekort aan isolatiekamers wordt ook veroorzaakt door onze bio-industriële boeren die daar standaard op belanden als dragers van gevaarlijke virussen en bacteriën.

De horeca is de pineut zoals verwacht. Mag er een lawine van faillissementen komen of helpt Koolmees de sector echt proportioneel. Over KLM zwegen Rutte en De Jonge wijselijk. Nu heel Nederland de kans heeft gehad om van de analyses van de luchtvaartmaatschappij en Schiphol kennis te nemen was er ook maar één verhaal mogelijk. De Jonge en Rutte hadden moeten verklaren dat de steun die KLM is gegeven en beloofd, een bedrag van zeker 10 miljard, een grove fout is geweest. Hoekstra zal zijn ontslag daarom aanbieden had Rutte moeten zeggen en hijzelf had uitgebreid excuses moeten maken. De hub-functie van Schiphol, dankzij ooit slimme koehandel van KLM, is aan zijn laatste fase toe. Het betekent dat KLM zal omvallen en Schiphol een stuk minder overlast zal geven aan zijn buren, dat de stikstofuitstoot fors zal dalen en dat Lelystad Airport een monument van Hekking-achtige megalomanie zal zijn. Met die 10 miljard had Rutte heel wat nuttige dingen kunnen doen dan een (Frans) bedrijf te steunen dat 0% btw betaalt over zijn tickets, 0% accijns over zijn brandstof, vrijgesteld is van CO2-heffing en ook nog veel subsidies binnen harkt.
Het programma van GroenLinks uitvoeren bijvoorbeeld, maar dan met geen 10.000 euro voor elke 18-jarige maar 120.000 voor elke 25-jarige zoals Piketty het echt had gewild. En de zorg wat meer dan applaus geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *