Miljardenwinst en toch geen belasting betalen

Een mooi praktijkvoorbeeld in het nieuws, Tata Steel betaalde de afgelopen 8 jaar niet de 390 miljoen vennootschapsbelasting die het leek te moeten betalen ondanks een winst van 1,9 miljard. Ontduiking en schande roept menigeen, ook in Den Haag. Het verweer van het bedrijf sprak echter boekdelen, dat er geen vennootschapsbelasting is betaald was conform de regels. Regels die een registeraccountant snapt, maar het doorsnee Kamerlid zeker niet. En dat is het probleem in ons land. De belastingwetsvoorstellen worden door de zakenwereld geschreven en vervolgens aan haar VVD-“volks”-vertegenwoordigers gegeven om te worden ingediend. Nog een leuk verhaaltje erbij over minder regels en dat is beter voor bla bla en het voorstel is bijna als hamerstuk gepasseerd. Want geen Kamerlid dat zin heeft om zich in de boekhoudkundige brij te verdiepen, en als ze het al proberen dan zijn ze na één alinea de draad wel kwijt.

Het is intussen al zo normaal geworden om het bedrijfsleven op hun wenken te bedienen dat ook in deze coronatijd de hulp uit Den Haag per omgaande wordt verstrekt. Er wordt alleen nog wat gemopperd omdat de miljarden niet binnen 14 dagen zijn overgemaakt.
Booking.com, de Hoogovens van Tata Steel en vele andere bedrijven maakten miljardenwinsten maar hingen als eersten aan het overheidsinfuus. En dat zijn juist de bedrijven die al zo goed als geen belasting betalen. De kapper en de kroegbaas daarentegen mochten hooguit op een bijstandsuitkering rekenen.
In belastingparadijs Nederland betalen de grote bedrijven amper of geen belasting, maar zij strijken wel moeiteloos zonder voorwaarden de overheidssubsidies op. Hun miljardenwinsten verdwijnen onbelast over de grens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *