Miltvuur als gevolg van opwarming

Miltvuur is een oude infectieziekte die in ons land bijna niet meer voorkomt. Gelukkig, want het is een zeer gevaarlijke aandoening. De infectie komt voornamelijk voor bij dieren. Bij ons kwam het veel voor bij runderen. De ziekte is overdraagbaar door het eten van die dieren of bij de verwerking van besmette dieren. Omdat vroeger zieke dieren vaak werden begraven is graafwerk riskant. Voor je het weet komen er besmette kadavers boven met alle risico’s van dien.
In Siberië kwamen deze zomer besmette kadavers tevoorschijn dankzij de opwarming van de aarde. Een jongetje van 12 is aan besmetting overleden, evenals 4 honden en 2350 rendieren. De gouverneur van het Siberische gebied heeft drastische maatregelen aangekondigd. Om verspreiding tegen te gaan wil hij dit jaar de jagers niet de gebruikelijke paar duizend rendieren laten afschieten, maar minstens 250.000 van de 700.000. Of dit een zinvolle actie is kan worden betwijfeld, maar het zal zeker grote ecologische gevolgen hebben.
Wij kennen miltvuur ook onder een andere naam: antrax. En het zal niet zo zijn of zo’n levensgevaarlijke infectieziekte heeft zijn weg naar militaire laboratoria gevonden. De Engelsen hebben er in 1942 proeven mee gedaan op het eiland Gruinard. Het biologische wapen was zo sterk dat het eiland 48 jaar in quarantaine ging. En in 2001 werden in de VS zogenaamde poederbrieven verstuurd met een nog agressievere variant van antrax, “geperfectioneerd” in Amerikaanse laboratoria. Waarschijnlijk gestolen door een wraakzuchtige medewerker. Saddam Hussein beschikte ook over antrax, volgens Iran had hij dat biologische wapen van de Amerikanen gekregen. De Amerikanen beweerden dat Saddam zelf met een chemische doos het goedje had ontwikkeld. Rumsfeld wist zelfs de exacte hoeveelheid, 6000 liter, alsof hij erbij was geweest. En natuurlijk beschikt ook Assad over het middel. De Syriërs blijft echt niets bespaard.
In het Midden-Oosten ligt miltvuur in vaten opgeslagen, in Siberië ligt het in de kadavers van rendieren in de permafrost. En die smelt. Dankzij ons gebrek aan handelen tegen de opwarming komt miltvuur ook daar weer op de kaart. In Afrika is het zonder in het nieuws te komen nooit weg geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>