Mooi superieur weer

Alle records worden verbroken wat betreft ons weer. De warmste winter, de natste zomer, niemand kan meer ontkennen dat het klimaat verandert. Behalve Donald Trump in de States en de rechtse partijen hier.
Deze klimaatverandering was al door de Club van Rome bijna 50 jaar geleden voorspeld. Maar in onze NOS-Journaals worden we blij op de hoogte gesteld van elke warmere dag. Wat dat betekent voor de wereld komt amper aan bod terwijl dat heel wat belangrijker is dan het weerbericht. Afrika zal onbewoonbaar worden, dat hele continent zal op den duur naar het noorden trekken en de oversteek naar de EU maken. Tegen honger en dorst is geen muur te bouwen.
In het uiterste noorden voltrekt zich een andere ramp, het smelten van de ijskap. In die ijslagen ligt nogal wat. Zo hebben de Russen er een kernonderzeeër met twee reactoren afgezonken. Daar zou het de komende paar duizend jaar ongestoord blijven liggen. De westerse economie heeft er met haar expansie en vervuiling een stokje voor gestoken. Ook de Russen zelf hebben er met hun Chinese buren een steentje aan bijgedragen. Het ijs smelt.
Behalve die onderzeeër zijn er 14 kernreactoren gedumpt. Ook liggen er “veilig” 19 schepen en 17.000 containers met radioactief afval. Dat zou toch enige reden tot zorg moeten geven, maar men maakt zich hier liever druk over een paar vloggers met VOC-mentaliteit (geld verdienen dankzij politiereclame bij hun filmpjes over het treiteren van de politie).
Onze “superieure” cultuur is blind voor de gevolgen van haar heilig verklaarde neoliberale economie. Zelfverklaarde superieure maatschappijen zijn doorgaans blind voor de gevolgen van hun daden. Niet gek dat het Duitse Rijk op de been werd gehouden door speed (chrystal meth). En ook niet gek dat zowel in Brussel als in Den Haag cocaïne populair is. Ook Amerika’s vorige president Bush was daar een liefhebber van. Die drugs geven de gebruiker het plezierige gevoel van superioriteit. Meer dan dat gevoel zal het echter nooit worden. Dat zij zichzelf en het milieu te gronde richten, daar zijn zij superieur blind voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>