Nacht van de vluchteling

De nacht van de vluchteling was met 5000 deelnemers massaler dan ooit. Dat de loop van voormalig Kamp Westerbork was afgeblazen vanwege een hetze van de Telegraaf (en op internet) was een treurig dieptepunt, maar de reactie was juist een grotere opkomst, die liet zien dat er in ons land wel degelijk mensen zijn die zich het lot van vluchtelingen aantrekken.

Rabbijn Lody van de Kamp heeft het mooi gezegd: “Herdenken is niet alleen stilstaan bij hoe het is afgelopen, herdenken is goed beseffen waarmee het begonnen is.” Vanuit die gedachte was de start in Westerbork een logisch signaal. Dat extreemrechts met zijn agressieve geluid dat heeft weten te voorkomen is een trieste zaak. Het toont tegelijk de noodzaak van dat signaal aan. De rechter kant van het land wil voorkomen dat hun agenda wordt vergeleken met die van de bruine beweging van 80 jaar geleden. En dat is niet voor niets, want de taal die rechts in Den Haag bezigt bij asielzaken is gelijk aan die van toen. Een Baudet hanteert zelfs de letterlijke terminologie van die dagen. Maar zowel Buma en Van Toorenburg(CDA) als Azmani en Dijkhoff(VVD) zijn Hans Janmaat allang gepasseerd wat betreft extreme uitlatingen.
De media zijn intussen 10 keer de Telegraaf i.p.v. de Volkskrant. En die Volkskrant was zijn linkse veren al gelijk met Wim Kok verloren.

Nu buldert Den Haag wederom vanwege een activistisch stuk in de Telegraaf. Uitgeprocedeerde asielzoekers keren maar mondjesmaat terug naar hun land van herkomst. Tja, wie wil naar die landen als ook onze eigen overheid een negatief reisadvies geeft voor die landen. De Nacht van de vluchteling mag nog wel wat meer deelnemers hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *