Naïef?

We zijn naïef geweest zeggen politici elkaar na, geconfronteerd met de moord op een advocaat. Maar zijn zij wel naïef geweest?
Hoe kun je wetten zo schrijven of aanpassen, een justitieel apparaat zo kapot bezuinigen en een politieorganisatie zo reorganiseren dat ons land een paradijs is voor niet alleen belastingontduikers, maar ook voor de maffia en dan met droge ogen gaan kletsen over naïviteit?

Toen de muur was gevallen en de Sovjet Unie als Rusland verder ging en veranderde in een wild-west-kapitalistische staat, werd ons land overspoeld met Russische maffioso. De Italiaanse maffia zat hier al langer en de Joegoslavische evenzo. Ons land is namelijk een prima plek voor distributie van van alles, dus ook van illegale zaken. Wetgeving bedoeld om onze eigen ondernemers minder belasting te laten betalen of om controle op hun handelen te verminderen werkt evengoed voor de (internationale) maffia. Dat werd dan maar geslikt, politie en justitie moesten het maar bekijken. Die kregen met de VVD als grootste partij bezuinigingen en reorganisaties voor hun kiezen. Kleine overheid en minder regels is hun devies en daar houdt ook de maffia van.
Onze wetgeving is zeer plezierig voor lieden die graag wat belasting willen ontduiken. Met lobbywerk heeft de achterban van VVD en CDA aardig wat leuke wetgeving voor elkaar gekregen. We hebben zelfs een minister van Financiën, CDA-er Jan-Kees de Jager, gehad die zelf als ondernemer met de btw-afdracht had gerommeld. Het was bizar genoeg geen beletsel om hem die post te geven.

Als reactie op de moord op de advocaat worden de bezuinigingen bij justitie niet terug gedraaid, ook de politie krijgt er geen mankracht of wijkagent bij. Wel wordt er uit het bestaande politieapparaat mankracht onttrokken om een nieuw team samen te stellen. Op Amerikaanse leest geschoeid zal dat de strijd aan moeten gaan met de miljardenhandel van de drugsmaffia. Maar die maffia zit allang bovengronds, goed geregeld door juristen en accountants aan de Zuidas. Dezelfden die de brievenbusfirma’s en multinationals bedienen. En die dat werk moeiteloos kunnen doen dankzij de leuke wetten en regeltjes die CDA en VVD voor hen heeft gecreëerd.
Wij waren het land van Heineken en Bols, die drugs zijn legaal. De nieuwe concurrerende middelen zijn dat niet. De gevolgen kunnen wij al decennia zien, en die CDA en VVD zeggen nu dat ook te zien. Maar zij doen er niets aan, want dan snijden zij in de eigen vingers. Voor de bühne komt er meer repressie en dat geeft slechts akelige wetten en leidt tot niets zoals we in de VS kunnen zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *